Acordarea de cupoane de 500 de euro pentru nou-născuţi, amânată din nou, pentru a nu depăşi deficitul bugetar

Acordarea de cupoane de 500 de euro pentru nou-născuţi, amânată din nou, pentru a nu depăşi deficitul bugetar
Distribuie daca iti place articolul

Legiferate încă din 2011, cupoanele de 500 de euro pentru nou născuți nu au șansa de a vedea lumina zilei, cel puțin nu încă doi ani.

Din cauza creșterilor de salarii și de pensii, guvernul nu își permite să pună în aplicare această lege care are drept scop încurajarea nașterilor. Numărul beneficiarilor pentru aceste cupoane ar fi de 4 miliarde de lei, sumă pe care guvernul spun că nu are cum să se lipsească în următorii 2 ani.

Au mai existat două amânări privind această lege: în 2015 și în 2017. Se pare că 2021 va fi anul norocos, atâta vreme cât nu va exista o altă amânare.

 

Ce spune legea, mai exact?

În momentul în care această sumă se va oferi, nu va putea fi ridicată de părinți la nașterea celui mic. Banii sunt depuși într-un cont și au scop educațional. Aceștia pot fi ridicați doar de către titularul de cont, adică de copil, odată ce împlinește 16 ani.

Pe lângă cei 500 de euro, în cont se adaugă în fiecare an dobânzi aferente conturilor de depozit, iar părinții își pot direcționa un procent de până 2% din valoarea impozitului anual către contul copilului. De asemenea, contul poate fi alimentat oricând de către părinți.

Retragerea banilor din cont de către altcineva decât de către copil și folosirea în alt scop decât cel educațional reprezintă infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 1 an.

 

Când urmează să intre legea în vigoare?

Conform noii amânări, data la care această lege va intra în vigoare va fi 1 ianuarie 2021, iar beneficiarii săi vor fi toți copiii născuți după această dată. Din păcate, sute de mii de copii nou născuți care au apărut pe lume între 2013, când trebuia să intre pentru prima dată în vigoare și 2019, vor fi privați de un astfel de beneficiu, de altfel foarte bun.

O suma mica, de altfel, cei 500 de euro au capacitatea de a le oferi un start puternic copiilor din mediile sărace și de a-i ajuta să se obțină o educație, alta decât cea obținută gratuit prin școală. În plus, după 16 ani, suma poate să fie mult mai mare atâta vreme cât părinții cotizează și își redirecționează venitul către acest fond.

O astfel de lege are și scopul de a creșțe natalitatea, însă sunt slabe șanse ca impactul să fie unul considerabil, în condițiile în care cei 500 de euro nu sunt acordați direct părinților.
Ceea ce este cert însă, este că până la urmă urmează să fie aplicată și că este o decizie care vine cu o mulțime de avantaje. Rămâne de văzut când se vor putea bucura copiii români de ea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *