Power Mac G5 – cel mai puternic calculator din lume… în anul 2005

Power Mac G5 – cel mai puternic calculator din lume… în anul 2005
Distribuie daca iti place articolul

Power Mac G5 este o serie de computere personale proiectate, fabricate și vândute de Apple Computer, Inc. în perioada 2003-2006, ca parte a seriei Power Mac. Când a fost introdus, a fost cel mai puternic calculator din gama Macintosh și a fost comercializat de companie ca primul computer desktop pe 64 de biți din lume. Au fost lansate trei generații de Power Mac G5, înainte ca producția să fie întreruptă din cauza tranziției Apple la procesoarele Intel.

Apple introduce primul calculator cu arhitectură de 64 de biți

Apple a introdus noua sa generație de computere personale odată cu keynote-ul lui Steve Jobs de la Apple Worldwide Developers Conference din San Francisco în data de 23 iunie 2003. Power Mac G5 a fost comercializat ca fiind primul sistem desktop care rulează pe arhitectura de 64 de biți, având cel mai rapid procesor din lume și primul computer cu front-side bus (FSB)1 de 1 GHz. De asemenea, a fost primul desktop produs de Apple care a folosit o carcasă de aluminiu eloxat2 și, unul din cele două computere produse de Apple care au folosit procesorul PowerPC 970, de la IBM, celălalt fiind iMac G5.

  1. componentă proeminentă a arhitecturii PC-ului care permite procesorului să comunice cu diverse resurse ale sistemului informatic; viteza FSB este măsurată în herți și este exprimată ca un raport cu viteza procesorului. FSB-ul Power Mac G5 era de 1/2.
  2. (despre aluminiu) care este oxidat electrolitic în scopul obținerii unui strat protector, tratat împotriva oxidării.

Apple a lansat trei generații a calculatorului Power Mac G5 care s-a comercializat începând cu 23 iunie 2003 și până în 7 august 2006. Power Mac G5 a fost ultimul calculator care a folosit procesorul conceput de alianța Apple-IBM-Motorola. Computerul a fost înlocuit de către Mac Pro, care a păstrat linia de design a predecesorului pentru încă șapte ani, până în 2013.

Cipul a fost produs de IBM în cea mai nouă și mai tehnologizată fabrică a sa din New York, în care a investit trei miliarde de dolari. Acesta a fost construi pe o tehnologie de 130 de nanometri. Procesorul avea viteze de 1.6, 1.8 și 2 GHz. Calculatorul putea avea până la 8 GB de RAM. Cea mai scumpă variantă pornea de la 2999 de dolari.

La momentul introducerii, Apple a prezis – eronat – că viteza viitoarelor procesoare ale calculatorului Power Mac G5 va ajunge la 3 GHz, în următoarele 12 luni. După trei ani calculatorul a ajuns la o viteză maximă de doar 2.7 GHz.

Cel mai rapid Mac Pro G5 a atins viteza de 2.7 GHz

În iunie 2004 Apple a introdus o nouă serie de calculatoare ce aveau viteze care variau de la 1.8 la 2.5 GHz și un nou procesor fabricat pe tehnologia de 90 de nanometri, PowerPC 970FX, CPU care se găsea și pe calculatorul iMac G5.

În luna aprilie a anului 2005, Power Mac G5 cuprindea două procesoare ce atingeau viteza maximă de 2.7 GHz, un sistem de răcire pe bază de lichid controlat de CPU, și putând avea o memorie maximă de 8 GB de RAM. Sistemul de răcire era compus din foarte multe găuri în carcasă și 9 ventilatoare controlate independent. Carcasa era împărțită în patru zone termale. Varianta de top avea un preț de pornire de 2999 de dolari.

Apple lansează cel mai performant calculator – Power Mac Quad Core 2.5 GHz

În luna iulie din același an, IBM a introdus o nouă generație a procesorului, intitulată PowerPC 970MP. Acesta era un derivat dual-core al lui 970FX, ceea ce însemna că era de două ori mai puternic decât varianta anterioară și avea viteze până la 2.5 GHz.

Pe 19 octombrie 2005 Apple introducea ultima variantă a calculatorului, în trei subvariante, cu viteze de 2, 2.3 și 2.5 GHz. Toate procesoarele erau dual-core, cu o arhitectură modernă PCI Express. Cel mai performant CPU, cel de 2.5 GHz, dispunea de două procesoare dual-core, fiind de fapt un quad-core.

Memoria putea fi extinsă de la 512 MB la 16 GB de 533 MHz DDR2 SDRAM, calculatorul având disponibile 8 porturi de memorie.

Cea mai performantă placă grafică produsă de NVIDIA, pentru stațiile de lucru, Quadro FX 4500, de 512 MB memorie video, putea fi achiziționată separat. Modelul Quadro FX 4500 este ideal pentru animații complexe, efecte speciale și aplicații de vizualizare științifică. Cu ajutorul aceste plăci video, puteau fi conectate până la două monitoare Apple Cinema Display de 30 de inch, cu o rezoluție de 2560 pe 1600 pixeli.

Capacitatea de stocare maximă era de 1 TB de spațiu, având două porturi de 500 GB, de 7200 de rpm. Carcasa avea 4 USB-uri 2.0, două porturi USB 1.1 un port FireWire 800 și două FireWire 400. Calculatorul putea rula Mac OS X 10.4 Tiger și era updatabil până la versiunea Mac OS X 10.5.8 Leopard. Prețul de pornire pentru cel mai performant calculator produs de către Apple până atunci era de 3299 de dolari.

Power Mac G5 a fost înlocuit de către Apple Mac Pro pe 7 august 2006, fiind ultimul calculator la care Apple a contribuit la manufacturarea procesorului. Mac Pro venea cu procesoare concepute de Intel.

De ce acest calculator este încă relevant?

Ultima variantă, cea cu patru core-uri, cu două procesoare, este cel mai puternic calculator produs de Apple având încorporată tehnologia PowerPC, având cel mai puternic procesor proiectat de Apple (de-a lungul alianței de 13 ani pe care a avut-o cu Motorola și IBM). Calculatoarele care i-au urmat, începând cu iMac-ul lansat pe 10 ianuarie 2006, au folosit exclusiv procesoarele create de Intel pe tehnologie x86.

Designul minimalist al calculatorului este perceput de unii specialiști ca fiind unul dintre cele mai frumoase și iconice realizate de Apple în întreaga sa istorie. Nu doar că este un calculator cu alură modernă și profesională, diferit față de celelalte calculatoare din timpul său, cu carcase din plastic de culoare bej, negru, sau alb, dar și la interior, atenția la detalii te face să percepi calculatorul ca fiind cel mai bun din clasa sa.

Componentele calculatorului sunt ușor de accesat, făcând din acest model unul dintre cele mai upgradabile computere produse de compania californiană. Panoul care se detașează are inscripționat pe partea interioară instrucțiuni de schimbare a componentelor.

Nu în ultimul rând, este un fel de operă de artă, în lumea calculatoarelor, atât prin design, cât și prin performanțele sale. Calculatorul este valoros atât prin valoarea sa din punct de vedere istoric și prin faptul că este rar, în special ultima variantă. Iar toată lumea cred că realizează că lucrurile rare sunt – implicit – și foarte căutate și de preț.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *