Fotbal American – Istoria SuperBowl-ului

Fotbal American – Istoria SuperBowl-ului
Distribuie daca iti place articolul

Deși fotbalul american nu le spune foarte multe lucruri europenilor, în America este un adevărat fenomen. Liga Națională de Fotbal din Statele Unite ( NFL) este urmărită cu sufletul la gură de milioane de oameni iar Super Bowlul este meciul care atrage an de an investiții uriașe în reclame, stadioane pline până la refuz și oameni care își susțin cu ardoare echipa favorită din fața televizorului.

 

Care este istoria Super Bowl-ului în America?

Prima ediție de Super Bowl a fost jucată în anul 1967, atunci când NFL s-a înțeles cu AFL pentru a organiza un meci în care câștigătoarele fiecarei ligi să joace între ele. Este un prim episod care a dat naștere competiției uriașe care se desfășoară astăzi.
Trei ani mai târziu, cele două ligi au fuzionat iar Super Bowl-ul a devenit meciul pentru campionat, jucat între campioanele celor două conferințe americane de fotbal: American Football Conference și Național Footbal Conference.
Din 1970 până în prezent, mai multe echipe au reușit să se impună, primii ani fiind dominați de Pittsburgh Steelers, Miami Dolphins și Dallas Cowboys. Timp de 20 de ani, NFC-ul a reușit să ia fața AFC-ului, 16 titluri fiind aduse în Conferința Națională. Ulterior, lucrurile au început să fie contrabalansate, din 2010 lucrurile părând a fi foarte echilibrate.

 

SuperBowl-ul, un eveniment în care spectacolul de la pauză și reclamele au o importanță uriașă

Mulți dintre cei care urmăresc marele eveniment sportiv o fac pentru a vedea spectacolul de 30 de minute care se desfășoară la pauza meciului. De-a lungul timpului nume uriașe ale industriei muzicale au susținut concerte, printre care amintim de Michael Jackson, U2, Madonna, Lady Gaga, Prince sau Coldplay.
În ceea ce privește reclamele, marile companii americane investesc milioane de dolari pentru a apărea pentru câteva secunde în pauzele publicitare, iar filmuletele pe care le crează sunt adeseori exterm de interesante. Devoratorii de publicitate așteaptă cu sufletul la gură acest eveniment, din motive evidente.
Cu siguranță, Super Bowl-ul a depășit de multă vreme statutul de simplu joc, intrând în cultura americană. Dovada este cât se poate de evidentă: peste 100 de milioane de oameni stau în fiecare an lipiți de televizoare pentru a urmări ceea ce consideră a fi divertisment de cea mai bună calitate.

 

Lucruri interesante despre Super Bowl

De-a lungul celor 50 de ani de când marele eveniment sportiv face legea în America, au apărut o mulțime de lucruri uimitoare în ceea ce îl privește. Dintre acestea, cele mai impresionante sunt următoarele:
• Cei de la NFL au interzis utilizarea expresiei „ Super Bowl” pentru reclame. Este motivul pentru care multe companii se referă la eveniment cu apelativul de „ Big Game”.
• Cele mai multe victorii într-un meci de asemenea anvergură le aparțin celor de la Pittsburgh Steelers. Aceștia au 6 trofee. Cele mai multe înfrângeri sunt deținute de cei de la Denver Broncos, care au pierdut de 5 ori finala competiției.
• După Thanksgiving, evenimentul sportiv este cea de-a doua zi în care americanii consumă foarte multă mâncare. Da! Se consumă mult mai mult ca de Crăciun.
• Costul mediu al unei reclame în timpul SuperBowl se ridică la 5 milioane de dolari.
• Anual, nu mai puțin de 14 milioane de americani își iau liber după marele meci acuzând faptul că sunt bolnavi.
• În cadrul Super Bowl XXI, Phil Simms și John Elway, căpitanii celor două echipe care își disputau marele trofeu, au fost plătiți cu câte 75000 de dolari de către cei de la Disney pntru a striga după victorie că merg la Disney World.
• Pentru a ajunge pe stadion la un astfel de eveniment trebuie să scoți din buzunar nu mai puțin de 3200 de dolari.

Până să ajungem la un meci de Super Bowl ne mulțumim cu meciurile noastre de fotbal, care în cele mai multe cazuri sunt mai ieftine. Ceea ce este cert, este că evenimentul american este uriaș și dacă ai ocazia să îl vezi, merită.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *