De ce primul mouse a fost fabricat din lemn?

De ce primul mouse a fost fabricat din lemn?
Distribuie daca iti place articolul

Îl știm cu toții și îl folosim pentru a direcționa cursorul computerului, însă puțini îi știu istoria. Este vorba despre mouse, acest mic element confortabil cu ajutorul căruia obținem controlul asupra calculatorului și care are o istorie ce nu depășește cu mult 50 de ani.

Douglas Engelbart este considerat a fi tatăl mouse-ului, pe care l-a inventat în 1963 pe baza unei idei preluate de la armata canadiană. Spre deosebire de controllerul propus de canadieni în 1952, mouse-ul construit de Engelbart era foarte mic și putea fi controlat cu o singură mână.

Totuși, prezenta câteva particularități greu de înțeles de utilizatorii mouse-ului modern:
• Era din lemn;
• Se folosea de două roți pentru a se deplasa în față și în spate;
• Avea o formă dreptunghiulară;
• Avea un mic buton de culoare roșie în partea superioară.
• Initial se numea „ indicator de poziție X-Y pentru un display system”, însă Douglas a spus ca firul ii amintește de codita unui șoricel, iar numele i-a rămas.

 

 

De ce primul mouse a fost fabricat din lemn?

Nu există o explicație științifică. Pur și simplu, în anii ‘60 polimerul nu era folosit la scara largă, motiv pentru care lemnul era mai la indemână. Dat fiind faptul că rotițele cu ajutorul cărora funcționa mouse-ul erau din metal, trebuia găsită o carcasă care să nu prezinte risc de electrocutare, iar lemnul a fost cea mai bună variantă.

La 8 ani după apariția mouse-ului din lemn a apărut varianta cea mai apropiata de designul de astăzi a mouse-ului: cea cu formă rotunjită și cu bilă pentru direcție. Acesta a fost inventat de Bill English și a reprezentat un mare pas înainte către apariția următorului mouse, cu funcționare optică.

 

Alte lucruri foarte interesante despre mouse

De-a lungul celor peste 50 de ani de istorie, mouse-ul a reușit să se vândă în miliarde de exemplare și să fie folosit în gaming, programare sau business. În tot acest timp s-au diferențiat 5 mari producători: Microsoft, HP, Logitech, Corsair și Hippus. Totuși, la nivel mondial există sute de alte firme care produc aceste controllere pentru computere, ceea ce demonstrează succesul de care se bucură.

Controllerul care a precedat mouse-ul, construit de armata canadiană, a fost parte dintr-un secret militar care a rezistat nu mai puțin de 10 ani.
Din păcate, Douglas Englebart nu a câștigat niciun ban de pe urma invenției sale, chiar dacă aceasta s-a vândut în miliarde de exemplare. Este adevărat că și-a patentat invenția, însă patentul a expirat înainte ca dispozitivul să devină utilizat la scară largă. Din fericire, însă, inventatorul și-a pus amprenta pe multe alte invenții de unde a avut de câștigat.

Dacă istoria ar fi luat alt curs, probabil că astăzi am fi controlat computerul cu mișcări ale capului. Una dintre ideile lui Englebart a fost de a atașa un dispozitiv pe fața utilizatorului, în așa fel încât cursorul să fie controlat prin mișcări ale capului.

Acest mic dispozitiv a dus inclusiv la dezvoltarea unor condiții medicale. „ Furia mouse-ului” este o problemă reală de care suferă foarte mulți oameni. Din păcate pentru mouse, este singurul care are de suferit, deoarece este izbit de pământ ori de câte ori un site se mișcă încet sau calculatorul se blochează.

Cu siguranță, mouse-ul este un dispozitiv care merită o mai mare atenție decât are din partea oamenilor. Până la urmă, este cea mai confortabilă variantă prin care poate să fie controlat un computer, iar acest lucru este datorat, în mare parte, inventatorului mouse-ului din lemn.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *