Avantajele și dezavantajale unei mașini electrice

Avantajele și dezavantajale unei mașini electrice
Distribuie daca iti place articolul

Mașinile propulsate 100% electric sunt din ce în ce mai populare, iar motivele sunt evidente: nu poluează, generează economii financiare, se uzează mult mai greu și pot fi încărcate de acasă, direct de la priză.

Totul pare perfect dacă sunt puse în balanță cu mașinile ce au motoare cu combustie internă, însă cu toate astea sunt foarte mulți oameni care preferă mașinile pe benzină și motorină.

Vom încerca, așadar, să descoperim care sunt principalele avantaje și dezavantaje ale unei mașini electrice.

De ce ți-ai cumpăra o astfel de mașină?

Un prim motiv ar fi faptul că are poluare zero. Cu ajutorul mașinilor electrice marile orașe ar putea elimina poluarea din aer și ar asigura un mediu mult mai sănătos pentru cetățeni.

Flexibilitatea este un alt punct forte, în condițiile în care o astfel de mașină poate să fie încărcată chiar și la o priză simplă de acasă.

Pe lista cu avantaje poate fi trecută și siguranța. În eventualitatea unui accident, spre exemplu, riscurile ca o mașină electrică să ia foc sunt mai mici. Avantajele pot continua:

• De regulă oferă o tehnologie modernă care permite recuperarea de energie prin frânare sau prin expunerea la soare.

• Are costuri de întreținere foarte mici. Dat fiind faptul că funcționarea unei mașini electrice nu implică foartă multă frecare, uzura este mult mai înceată ceea ce duce la economii de bani.

• Are costuri de alimentare foarte mici. Acestea pot fi chiar gratuite în condițiile în care sunt o mulțime de supermarketuri și benzinării care oferă energie electrică în mod 100% gratuit.

• Este silențioasă. În momentul în care merge, mașina electrică aproape că nu se aude, zgomotul produs fiind mult redus față de zgomotul pe care îl produce o mașină clasică.

• Are performanțe foarte mari. Cei care iubesc mașinile performante se pot orienta fără probleme către o mașină electrică. Aceasta accelerează la 100 de km pe oră în doar câteva secunde și are performanțe uriașe.

• Statul oferă anumite bonusuri pentru cei care achiziționează mașini care nu poluează, așadar, costul de achiziție poate să fie mai mic decât cel oferit de producător.

 

De ce să eviți o mașină electrică?

Evident, ca orice alt produs, mașina electrică nu are doar avantaje. Printre dezavantajele pe care le generează se numără și următoarele:

• Investiția inițială într-un astfel de automobil este foarte mare. Chiar și cu bonusul oferit de guvern, mașina este mai scumpă decât o variantă clasică pe benzină sau pe motorină. Din acest motiv, foarte multe persoane rămân la varianta clasică.

• Autonomia nu este întocmai cea dorită de utilizatori. Este adevărat că în ultima vreme au apărut mașini electrice cu autonomie de peste 500 de km, însă majoritatea modelelor care sunt acum pe piață nu au o astfel de autonomie, ceea ce face dificilă călătoria pe distanțe mari. În oraș însă, este o variantă mai mult decât decentă.

• Timpul de încărcare este relativ mare. În stațiile rapide de încărcare o mașină electrică poate să fie încărcată în aproximativ o oră. La o priză normală însă, timpul de încărcare ajunge chiar și la 12 ore. Sunt mulți oameni care nu își permit un astfel de timp de așteptare, motiv pentru care aleg altă variantă.

• Faptul că este silențioasă poate să fie atât un avantaj, cât și un dezavantaj, în condițiile în care pietonii nu pot auzi mașina și nu se pot feri în cazul în care șoferul nu este atent.

• Încă nu există o infrastructură foarte serioasă pentru reîncărcarea mașinilor electrice, cel puțin nu în România.

Totuși, nu poate nega nimeni ca mașinile electrice sunt mașini ale viitorului. Cel mai probabil în 20 de ani vor fi majoritare pe străzi, așadar nu avem de făcut decât să așteptăm să vedem cum evoluează.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *