Benzină vs Diesel sau Hibrid vs Electric

Benzină vs Diesel sau Hibrid vs Electric
Distribuie daca iti place articolul

În momentul în care vrei să îți cumperi o mașină ai mai multe opțiuni în ceea ce privește motorizarea. În primul rând poți opta pentru varianta clasică, alimentată cu combustibil lichid, adică cu benzină sau motorină. Este soluția care îți oferă cele mai multe opțiuni și este mai ieftină, însă în același timp poluează și poate să fie destul de costisitoare pe termen lung.

Dacă vrei o soluție mai prietenoasă cu mediul înconjurător, poți alege o mașină electrică sau un hibrid. Mașinile electrice sunt propulsate de o baterie și se încarcă la priză sau în stații de încărcare special amenajate, în timp ce hibridul combină alimentarea cu benzină sau motorină și alimentarea electrică.

Pentru că este vorba despre o decizie foarte importantă, vom încerca să descoperim care este cea mai bună variantă, comparând toate cele 4 opțiuni.

 

Benzină vs Diesel

Dacă prețul este important și vrei cât mai multe opțiuni și putere foarte mare, atunci benzina și dieselul sunt ideale pentru tine. Alegerea între cele două motoare cu ardere internă trebuie să se facă în funcție de câteva detalii:

1. Gradul de poluare. Mașinile diesel sunt extrem de controversate, considerându-se că sunt mai poluante. Adevărul este pe undeva pe la jumătate. Mașinile pe motorină poluează mai mult, însă producătorii au găsit soluții care să reducă emisiile cât mai mult. Per total, dacă achiziționezi o mașină cât de cât nouă vei descoperi că atât benzina, cât și motorina poluează. Diferă modul de poluare, în schimb: benzina afectează mediul înconjurător, generând schimbări climatice, în timp ce motorina afectează sănătatea oamenilor.

2. Performanțele. În cea mai mare parte performanțele celor două motoare sunt asemănătoare, cu mici diferențe. Spre exemplu, motoarele pe benzină accelerează ceva mai repede. De asemenea, aceleași motoare pe benzină sunt mai puțin zgomotoase, însă dieselul este mai avantajos atunci când vine vorba despre consum.

3. Costul. De regulă, costul avantajează tot motoarele pe benzină, care sunt mai ieftine. În general, dacă o mașină cu motor pe benzină costă 20000 de euro, echivalentul său pe motorină este cu 2000 de euro mai mult.
Concluzionând, dieselul este mai economic pe termen lung, însă este mai costisitor și ceva mai puțin confortabil. Este motivul pentru care foarte mulți oameni aleg benzina.

 

Hibrid vs Electric

Cei care țin la mediul înconjurător se pot orienta spre un hibrid sau chiar spre o mașină 100% electrică.
Hibridul este o combinație între motorul electric și cel cu ardere internă și se laudă cu un consum redus și cu un grad de poluare foarte mic.

Este o variantă ideală pentru cei care nu stau la curte, neavând unde să își încarce automobilul, vor să parcurgă distanțe foarte mari fără a reîncrca bateria din 300 în 300 de km și nu au un buget foarte mare. Mașinile hibrid sunt din ce în ce mai performante și reprezintă o opțiune foarte apreciată de utilizatori.

Mașinile 100% electrice, pe de altă parte, nu poluează absolut deloc, se strică mult mai greu decât cele cu motoare hibrid sau decât cele cu ardere internă și sunt foarte silențioase. Acestea prezintă probleme în ceea ce privește autonomia, nu au stații de încărcare peste tot și sunt mai scumpe decât cele hibrid. Este adevărat că majoritatea guvernelor oferă tichete de reducere pentru cei care își doresc o mașină electrică, însă chiar și așa, costul unui automobil este destul de mare.

O variantă de compromis între electric și hibrid este mașina hibrid de tip plug-in. Aceasta are o autonomie de aproximativ 60 de km full electric, după care trece la un consum hibrid, ceea ce o face performantă pentru toate categoriile de utilizatori.

Indiferent care este mașina pe care o alegi, un lucru este cert: trebuie să analizezi în detaliu nevoile pe care le ai. Mașinile moderne, indiferent că sunt electrice sau au ardere internă, incearcă să protejeze mediul și sunt extrem de performanțe în ceea ce privește tehnologia care le propulsează.

Îți recomandăm, așadar, să te orientezi spre un model cât mai nou și să ai în vedere siguranța. Pentru câțiva ani, pe străzi vor circula fără probleme toate mașinile, indiferent că este vorba despre diesel, benzină, hibrid sau electric, așadar, nu trebuie să îți faci probleme, cel puțin nu pentru moment, în ceea ce privește viitorul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *