Cât de eficient și sigur este sistemul de condus autonom?

Cât de eficient și sigur este sistemul de condus autonom?
Distribuie daca iti place articolul

Automobilul viitorului este din ce în ce mai bine conturat și nu seamănă deloc cu cel imaginat de creatorii filmului „ Înapoi în viitor”. Realitatea ne oferă un automobil complet autonom, 100% electric, construit din fibră de carbon și dotat cu tot felul de senzori montați pentru a crește nivelul de siguranță.

Dintre toate aceste caracteristici, cea mai inedită este autonomia. Străzile pe care circulă doar mașini care se conduc singure par a fi de domeniul Science Fiction-ului, însă sunt mai aproape de realitate decât am crede.

Mașinile autonome sunt deja pe străzi, iar acest lucru este cât se poate de încurajator. Din păcate, nicio mașină de pe piață nu poate oferi un sistem de condus 100% autonom, însă scopul pe care îl au sistemele ce sunt acum pe piață este acela de a ușura munca șoferului iar rezultatul este cel scontat.

 

Cât de eficient și de sigur este sistemul de condus autonom?

Recent, cei de la Euro NCAP au testat nu mai puțin de 10 modele de mașini care dispun de tehnologia de condus automat. Concluziile la care au ajuns sunt următoarele:

• Sistemele de condus autonome sunt foarte bune, sporind gradul de siguranță, însă au nevoie de un șofer vigilent în spatele lor, deoarece nu sunt 100% eficiente. Din păcate, au existat câteva accidente fatale în care mașini autonome nu au reușit să aprecieze pericolul.

• Aceste sisteme nu trebuie să fie considerate o alternativă la conducerea în siguranță.

• Producătorii sunt pe drumul cel bun, însă mai au de lucru până în momentul în care vor reuși să creeze un automobil cu adevărat autonom care poate să asigure eficiență și siguranța pentru toți pasagerii.

 

 

Ce trebuie să mai știi despre mașinile autonome?

Statisticile arată că mai mult de 70% dintre șoferi și-ar dori să conducă o mașină care să poată prelua în totalitate responsabilitatea condusului. Este motivul pentru care încercăm să îți oferim cât mai multe informații relevante despre autovehiculele care merg singure.
Iată, așadar, câteva lucruri cu adevărat inedite:

• Se vorbește de mașini care se conduc singure încă din anii ’30. Pe atunci se credea că în anii ’60 mașinile independente vor fi o realitate. Din păcate, previziunile lor nu au fost adevărate, însă doar au întârziat puțin.

• În 2015 o mașină a reușit să se conducă singură prin toată America, plimbându-se prin 15 state. Este adevărat că a avut mereu un șofer în spatele volanului, însă acesta nu a intervenit în proporție de 99% din călătorie.

• Există câteva sute de mașini autonome care circulă pe străzile din lume. O parte dintre acestea sunt construite de Google, însă sunt multe alte nume mari care se implică în construcția mașinilor care se conduc singure și reușesc să ofere produse eficiente.

Poate că în prezent mașinile autonome nu au o eficiență de 100% și mai dau greș, însă privim cu încredere spre viitor. Faptul că am ajuns în punctul în care putem să stăm la volan și să ne bazăm pe vehiculul în care suntem că ia toate deciziile importante este cât se poate de atractiv. Cu siguranță, următorii ani vor însemna o evoluție continuă a mașinilor autonome iar siguranța va fi în prim plan pentru producători.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *