De cand se mărește salariul minim

De cand se mărește salariul minim
Distribuie daca iti place articolul

După schimbările foarte mari aduse salariului minim pe economie la 1 ianuarie 2018, atunci când acesta a ajuns la peste 1900 de lei brut, guvernul Romaniei a decis să mărească din nou suma. Anunțată inițial pentru 1 noiembrie 2018, modificată pentru 1 Decembrie 2018 și mai nou pentru 1 ianuarie 2019, modificarea ar urma să aducă un salariu minim de 2080 de lei în fiecare lună.
Creșterea vine în urma unui plan de a ajunge la suma de 2250 de lei pentru salariul minim în octombrie 2019 și la 2430 de lei în octombrie 2020, dar și de a diferenția salariile în funcție de posturile ocupate.
Astfel, cei care lucrează în posturi ce necesită studii superioare vor avea salarii ceva mai mari decât cei care lucrează în posturi ce nu au nevoie de studii superioare.

 

Mediul privat nu privește cu ochi buni o astfel de creștere

Mulți dintre reprezentanții mediului privat privesc cu îngrijorare această decizie a guvernului. Aceștia consideră că salariul minim ar trebui sa crească doar în baza productivității, nu pe baza unor criterii politice.
Temerile sunt bazate pe niște cifre deloc încurajatoare: de la începutul anului 2018 au fost desființate cu 30% mai multe firme decât în 2017 iar noua modificare pare un motiv bun pentru creșterea acestui procent.

 

Ce cred experții în economie despre acastă creștere?

Nici cei care studiază piața economică nu cred că decizia este una înțeleaptă. Există mai multe motive pentru asta:
• Salariul minim obligă antreprenorii să plătească mai mult, ceea ce poate crea un dezechilibru uriaș în ceea ce privește plata taxelor. Cel mai mult au de suferit antreprenorii mici, care își calculează cu mare atenție fiecare bănuț.
• Creșterea venitului minim va reprezenta o barieră pentru cei care nu au studii sau experiență. Aceștia vor fi angajați mult mai greu.
• Pentru a putea acoperi costurile generate de firma, mulți antreprenori vor fi nevoiți să renunțe la angajați sau la o parte dintre aceștia, ceea ce înseamnă că o astfel de creștere poate să ducă la apariția șomajului.
• Poate apărea o creștere substanțială a importurilor. În condițiile în care există țări în care costurile de producție sunt mai mici, mâna de lucru fiind plătită cu mai puțini bani, există riscuri mari să crească importurile, ceea ce este o altă pierdere economică pentru țară.
Specialiștii consideră că o astfel de creștere nu are în spate o metodologie clară, ci este strict o decizie politică, luată cu scopul de a fi transformată în instrument populist.

 

Care a fost evoluția salariului minim în ultimii ani?

Din 2010 până în 2018 salariul minim a crescut substanțial, ajungând de la 600 de lei la 1900 de lei. Această creștere impresionantă este generată de mai mulți factori:
• Creșterea economică. Aceasta este evidentă, însă nu este atât de mare încât să permită o creștere atât de mare a salariului.
• Transferul contribuțiilor sociale de la angajator la angajat. Este o soluție prin care Guvernul a încercat să își creeze capital de imagine, crescând salariul brut de la 1450 de lei la 1900 de lei. De fapt, veniturile salariaților nu au crescut foarte mult, ba chiar au scăzut în unele cazuri.
• Inflația. Este o altă cauză serioasă pentru creșterea salariului minim.
Creșterea salariului minim este, așadar, o măsură care nu atrage tocmai apreciere din partea cetățenilor. Rămâne de văzut care va fi impactul pe care îl va avea asupra economiei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *