De ce Nikon D500 este unul dintre cele mai bune aparate foto în format crop?

De ce Nikon D500 este unul dintre cele mai bune aparate foto în format crop?
Distribuie daca iti place articolul

Înainte de lansarea lui Nikon D500, pe 6 ianuarie 2016, fotografii mai pretențioși sau care doreau un aparat de fotografiat profesional dar mai ușor și în format crop îl aveau pe Nikon D300s. Sau Nikon D7200.

Primul, D300s, a fost lansat în 2009. De fapt în 2007, dacă ne gândim că față de varianta D300, putea înregistra video. Senzorul era neschimbat. Deci cel mai performant aparat foto în format crop (DX după terminologia Nikon) folosea o tehnologie din 2007. Iar în 2015 acest lucru îi făcea nefericiți pe mulți fotografi profesioniști. Deși când a fost lansat, Nikon D300s era cel mai performant aparat foto în format mic de pe piață, o dată cu trecerea timpului și dezvoltarea tehnologiilor, acesta a rămas în urmă.

Iar Nikon D7200 era versatil din punct de vedere al imaginii și al funcțiilor, dar nu se putea ridica la standardul lui D300s din punct de vedere al construcției corpului și al robusteții. D7200 avea un senzor de imagine foarte performant, și mulți s-au întrebat dacă un alt aparat foto cu senzor mic ar putea să producă imagini mai calitative decât ale acestuia.

Nikon D500 a fost creat ca răspuns la apetitul vizual în continuă schimbare al clienţilor şi la nevoile vizuale din ce în ce mai sofisticate ale pasionaţilor de fotografie.
Nikon D500 a fost introdus la fel cum se întâmplase și cu vechiul D300, în corelație cu vârful de gamă în format full-frame, D5, respectiv D3. Dacă aș rezuma chintesența lui Nikon D500, ar suna cam așa: performanță demnă de cel mai performant aparat fotografic, agilitate caracteristică unui corp mic.

D500 oferă o serie de îmbunătățiri față de predecesorul său, incluzând un nou senzor de imagine, un procesor de imagine nou, o ergonomie îmbunătățită și o gamă ISO extinsă.
Senzorul de imagine este în format crop și are dimensiunile de 23,5 x 15,7 mm, adică are o suprafață de 368,95 mm2. Rezoluția totală a senzorului este de 21,51 milioane pixeli (MP), iar rezoluția efectivă este de 20,9 milioane, cu 0,1 MP mai mult decât D5. Imaginile au 5.568 x 3.712 pixeli, adică 20,668416 MP, mai puțin decât valoarea dată de producătorul nipon. Mărimea pixelilor este de 4,22 microni. Producătorul senzorului CMOS este Sony. Comparativ cu modelul D7200, calitatea imaginii este mai bună doar incremental, nu exponențial, lucru de care ar trebui ținut cont atunci când faci o achiziție, prețul modelului D7200 fiind mult mai scăzut.

Aparatul poate scoate imagini în format RAW (NEF) de 12 sau 14 biți, necompresate, compresate fără pierderi sau compresate, în format TIFF sau JPEG, de asemenea în trei grade calitative. Nimic schimbat la acest capitol față de generațiile anterioare de aparate de top profesioniste. Aparatul poate realiza o serie de 10 cadre pe secundă care asigură înregistrarea precisă a sporturilor cu motor sau a aventurilor din călătorii. Graţie unei noi unităţi AF ASIC, puterea maximă de calcul este alocată întotdeauna funcţiei AF

Procesorul de imagine este de generație nouă, EXPEED 5, asigură o performanță ridicată datorită unui sistem de procesare a semnalelor, care este optimizat pentru numărul de pixeli a senzorului.

Aparatul foto D500 în format DX de la Nikon oferă un unghi de câmp echivalent cu al obiectivelor cu distanţă focală de aprox. 1,5× mai mare față de formatul full frame. Acest lucru permite telefotografierea cu obiective mai mici şi mai uşoare, cu distanţă focală mai mică, beneficiind totodată de performanţe care rivalizează cu ale vârfului de lance D5 în format FX.

Intervalul ISO este cel mai cuprinzători din istoria aparatelor foto digitale în format DX de la Nikon, de la ISO 100 până la ISO 51.200, în mod standard, în modul extins, ISO variază de la 50 la 164.000. Zgomotul fin este redus chiar şi la imaginile decupate, iar fotografiile la valori ISO ridicate îşi păstrează calitatea.

D500 are acelaşi sistem AF cu 153 de puncte, de generaţie nouă, cu care este echipat D5 și oferă o acoperire extrem de largă. Noul motor de focus, Multi-CAM 20K implementează 153 de puncte de focalizare, cu 99 de senzori de tip cruce. Sistemul are un procesor dedicat focalizării, introdus în premieră pe D5. În plus, senzorul de măsurare RGB a fost îmbunătățit de la 91.000 la 180.000 pixeli. Aceste îmbunătățiri de tehnică conduc spre o recunoaștere a feței și a elementelor necesare focalizării foarte exactă. Subiectele mici care se deplasează cu viteză mare pot fi urmărite cu un nou nivel de precizie, subiectele de la marginea cadrului sunt detectate uşor, iar fotografierea verticală este mult îmbunătăţită datorită implementării senzorilor de tip cruce în jurul marginii zonei de focalizare. Sensibilitatea AF de până la -4 EV, în punctul central de focus, permite performanţe superioare în condiţii de iluminare scăzută şi toate modurile AF au fost îmbunătăţite. Sistemul se poate configura pentru setări de acoperire în 153, 72 şi 25 de puncte.

Nikon D500 este primul aparat în format DX al companiei japoneze care poate înregistra filme de înaltă rezoluție 4K. Filmele – de 3840 x 2160 pixeli – pot fi înregistrate la 30p/25p/24p. Dacă rezoluția este scăzută la 1080p, atunci viteza cadrelor înregistrate crește până la 60 pe secundă. Filmele 4K pot fi înregistrate pe cardul de memorie al aparatului foto sau transmise către HDMI în format necomprimat 4:2:2 YCbCr pe 8 biţi.

Vizorul acoperă în totalitate scena, iar magnificația este 1, cea mai mare magnificație a oricărui aparat foto de la Nikon. Obturatorul are o viteză maximă de 1/8000 dintr-o secundă, iar blițul se sincronizează la o viteză maximă de 1/250 dintr-o secundă. A fost testat să rezite 200.000 de cicluri. Aparatul nu are un bliț încorporat dar funcționează cu sistemul ceativ de iluminare de la Nikon și, în plus, este primul aparat care poate controla noul bliț SB-5000, prin intermediul sistemului radio de iluminare fără fir.

Aparatul foto dispune de un ecran tactil de 3,2 inch în diagonală, semi-rabatabil, care permite afișarea extrem de clară ai imaginii și ajută la confirmarea rapidă a focalizării. De asemenea, ecranul are o interfață intuitivă ce ajută la selectarea punctelor de focalizare sau alegerea unui punct din imagine pentru setarea balansului de alb mai rapid. Funcțiile de navigare prin meniuri sau de micșorare-mărire sunt la fel ca și în cazul unui telefon mobil sau tabletă.

D500 este primul din gama de aparate foto Nikon care integrează conectivitatea fără fir neîntreruptă cu dispozitivele inteligente, utilizând tehnologia Bluetooth Low-Energy. D500 este primul DSLR care este compatibil cu aplicația SnapBridge. Puteţi să sincronizaţi automat fotografiile cu cele din telefon în timp ce fotografiaţi, fără a consuma energia acumulatorului aparatului foto.

Şasiul metalic al corpului este robust și prevăzut cu componente din aliaj de magneziu dur şi fibră de carbon, pentru a crea un corp uşor şi durabil. Toate îmbinările, butoanele şi selectoarele sunt complet etanşate împotriva intemperiilor.

Aparatul foto are meniuri în limba română. Bateria poate rezista la 1.240 de declanșări dintr-o singură încărcare. Există și un grip opțional care facilitează pozatul pe verticală. Aparatul cântărește 760 de grame și este produs în Thailanda.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *