Șahul – sport sau hobby?

Șahul – sport sau hobby?
Distribuie daca iti place articolul

De-a lungul timpului, șahul a fost considerat artă, hobby și într-un final sport. Numeroasele competiții ce au loc la nivel mondial și implică acest joc, dar și avantajele pe care le oferă tuturor celor care îl practică, reușesc să încline balanța spre titlul de sport.

 

De ce este șahul considerat sport?

Deși nu implică foarte multă mișcare fizică, se pare că acest joc antrenează mușchii minții și are o strânsă legătură cu longevitatea. Nu puțini sunt șahiștii care ajung la vârste de peste 80 sau 90 de ani.
Procesul de gândire din timpul unei partide de șah reușește să activeze întregul sistem nervos și să influențeze în bine organismul. Șahul are capacitatea de a elibera endorfine, iar acest lucru este specific activității sportive, așadar, poate să fie trecut cu încredere în tabăra sporturilor.
De asemenea, cei care forțează gândirea logică reușesc să acceseze mai multe configurații neuronale de tip axoni – dentrite – sinapse.
Nu în ultimul rând, șahul este considerat a fi sport pentru simplul fapt că este o competiție între două persoane. Sunt considerate a fi sporturi și alte jocuri care nu implică mișcare: poker, biliard sau darts.

 

Care este istoria șahului?

Este greu de găsit un punct de plecare în lunga istorie a șahului. Ceea ce este cert însă, este că forma actuală a jocului a fost adoptată în Europa în secolul 15. Există o mulțime de versiuni mai vechi jucate în India, Persia și China încă de la începutul erei noastre.
Versiunea care se crede a fi părintele șahului modern este Chaturanga, un joc indian ce datează de mai bine de 1400 de ani, care a migrat în Rusia, Mongolia și Persia.
Regulile s-au modificat frecvent până în secolul 15, atunci când s-a stabilit cu exactitate care sunt mutările, piesele folosite și principalul mod de joc.
Astăzi există o adevărată federație internațională de șah și numeroase școli în care copiii și adulții învață atât regulile de bază, cât și numeroase modalități prin care pot să obțină victoria. În 30 de țări din lume, printre care Venezuela, Islanda sau Rusia, șahul este materie de studiu în școli.

 

 

Care sunt beneficiile pe care le are jocul de șah asupra celor mici?

Pe lângă faptul că s-a ajuns la concluzia că jucătorii de șah trăiesc mai mult, cei care învață și practică acest sport de la vârste fragede reușesc să se bucure de o mulțime de alte beneficii:
• Capătă abilități de a rezolva diverse probleme;
• Își dezvoltă capacitatea de a se concentra și de a memora informații;
• Se bucură de o creativitate mult mai mare și de o imaginație ieșită din comun;
• Pot gândi în avans mișcările și reușesc să analizeze mult mai ușor situațiile în care se află.

Chiar dacă în România șahul nu este obiect de studiu în școli, există numeroase școli independente în care copiii pot învăța acest sport și cu ajutorul cărora pot participa la competiții naționale și internaționale.
Părinții care își doresc să aibă copii bine integrați în societate, care pot lua decizii înțelepte, este bine să ia în considerare șahul, deoarece reprezintă o formă excelentă de educație.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *