De ce femeile vor putea opta să muncească până la vârsta de 65 de ani

De ce femeile vor putea opta să muncească până la vârsta de 65 de ani
Distribuie daca iti place articolul

Conform unei ordonanțe de urgență din noiembrie 2018, femeile vor putea opta să muncească mai mult. Astfel, dacă în prezent vârsta standard de pensionare pentru femei este de 63 de ani, din 1 decembrie femeile pot alege sa nu încheie contractul individual de muncă la atingerea acestei vârste și își pot prelungi perioada de activitate cu 2 ani.

În altă ordine de idei, autoritățile au introdus și ideea pensiei anticipate, care poate să fie obținută cu maxim 5 ani înainte de îndeplinirea vârstei standard de pensionare. Pensia anticipată se obține doar în anumite condiții însă. Astfel, pentru a se bucura de 5 ani în plus de pensie, angajatul trebuie să aibă minim 8 ani în plus de cotizare, față de stagiul complet de cotizare, care este de 35 de ani. Stagiul minim de cotizare este de 15 ani.

 

De ce s-a luat decizia de a mări vârsta de pensionare la femei?

Există mai multe motive pentru care s-a luat o astfel de decizie. Un prim motiv este faptul că România s-a angajat ca până în anul 2023 să egalizeze vârsta de pensionare pentru femei și bărbați, în condițiile în care în prezent bărbații sunt nevoiți să lucreze mai mult.
De asemenea, decizia vine ca urmare a unei tendințe europene. În aproape toate țările din UE vârsta de pensionare crește, cauzele fiind destul de numeroase:

• Populația este din ce în ce mai bătrână. Natalitatea începe să fie din ce în ce mai scăzută în Europa, ceea ce înseamnă că numărul persoanelor bătrâne este în creștere. Acest lucru înseamnă că societatea nu mai poate susține costurile cu plata pensiilor și trebuie să se facă ceva în acest sens. Creșterea vârstei de pensionare este o soluție cât se poate de firească.

• Speranța de viață este din ce în ce mai mare. Speranța de viață a crescut extrem de mult în ultimii ani, ceea ce înseamnă că pensionarii beneficiază de pensii mai multă vreme. Astfel, este nevoie de sume mai mari de bani pentru buget. Este adevărat că în România speranța de viață este mai mică decât în alte state din Europa, fiind de doar 75 de ani în comparație cu 80-85 de ani, însă este mai mare decât în multe alte părți ale lumii. Media speranței de viață la nivel mondial este de 70 de ani.

• Femeile au o rată a mortalității mai mică la toate vârstele. Majoritaatea persoanelor care au peste 110 ani sunt femei, mai exact 90%, iar diferența în ceea ce privește speranța de viață la bărbați, comparativ cu speranța de viață la femei, este de aproximativ 5 ani. Este justificată, așadar, creșterea vârstei de pensionare pentru sexul frumos.

• Din cauza medicinei moderne, persoanele care au forță de muncă la vârste înaintate sunt din ce în ce mai numeroase.

Este clar, așadar, că evoluția este una de bun augur, dacă ținem cont de faptul că se trăiește mai mult. Este adevărat că majoritatea celor care se pregătesc să iasă la pensie nu sunt foarte încântați de decizia guvernanților de a mări vârsta de pensionare, însă cel puțin pe moment, femeile au de ales între a se pensiona la 63 sau la 65 de ani. Din 2023 însă, această nouă vârstă va deveni obligatorie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *