Ce îi împinge pe oameni să colecționeze lucruri?

Ce îi împinge pe oameni să colecționeze lucruri?
Distribuie daca iti place articolul

Se spune că femeile prețuiesc și sunt interesate mai mult de oameni, de latura umană, iar bărbații de lucruri, obiecte.
Nu știu care dacă este adevărat sau nu, în schimb îți spun ceva. Este fenomenal să posezi lucruri. Este nemaipomenit. Sentimentul acela de euforie care te învăluie când vrei neapărat să deții un anumit lucru. Numeri orele care mai sunt până îl vei avea în mâini.
Nerăbdare și disconfort. Frica că acel lucru va fi cumpărat de altă persoană te face să te rogi neîncetat și să speri că tu, și nu altcineva vei cumpăra primul, obiectul mult dorit. Dacă trebuie să aștepți până a doua zi, atunci o stare de anxietate supremă te va răpune. Nu o să poți să închizi ochii, oricâte stratageme mentale ai face ca să te liniștești și să alungi frica ascunsă din cele mai adânci unghiere ale sufletului tău. O senzație paranoică a pus stăpânire pe tine. Respiri mai greu… Dacă obiectul dorinței tale a fost cumpărat deja?! Nimeni și nimic nu te poate liniști.
Ce este de făcut? Nimic. Te poți resemna și astfel dispare toată nervozitatea acumulată. Sau te vei liniștii doar după ce ai cumpărat obiectul dorit. Altă variantă nu cred că există.

Ce îi împinge pe oameni să colecționeze lucruri?
Nu cred că este vorba doar de posesiune când cineva colecționează obiecte. Un sentiment atât de simplist nu poate explica dorința arzătoare de a colecționa. Sau bucuria care izvorăște atunci când ai obținut obiectul dorit. Oameni alocă sume mari de bani, timp prețios și energie în dorința lor de a colecta diverse lucruri. Dacă dai o căutare pe Wikipedia, vei vedea că există o serie întreagă de lucruri care pot fi colecționate, cam peste 200 de obiecte. Diversele lucruri sunt colecționate nu pentru a fi transformate în profit și din cauza impactului emoțional pe care-l generează. Oamenii pot colecționa obiecte din varii motive: din nostalgie pentru trecut, pentru a retrăi sau a mimetiza emoții ce se conectează cu obiectul colectabil. Pentru unii oameni doar acțiunea de a colecționa este importantă, nu obiectul colecționat. Un obiect colecționat poate induce o stare de siguranță sau împlinire posesorului, sau poate umple un gol psihologic sau de altă natură. Un colecționar care a strâns un număr mare de obiecte poate chiar deschide un mic muzeu unde să le expună.
Procesul de colecționare poate duce la noi prietenii și lărgirea cercului de prieteni, prin schimbul de obiecte între colecționari. Oamenii pot păstra diversele obiecte colecționate și pentru a le aduce aminte de o persoană deosebită sau dragă. De asemenea, un colecționar cu multe obiecte le cataloghează și le sortează foarte eficient pentru a le găsi ușor. Astfel, un colecționar, am putea conchide, este o fire ordonată și critică.

O să expun motivele pentru care am început să colecționez diverse obiecte, în principal obiecte tehnice, precum calculatoarele sau camerele foto. De exemplu, am achiziționat două iPad-uri, prima variantă din 2010 și generația următoare iPad 2. iPad 2 are un scop practic: îl folosesc pe post de carte. Ăsta este scopul lui unic, care nu are legătură prea mare cu colecționatul. Prima generație, în schimb l-am luat – de fapt mi-a fost dat de cineva, deci gratis – pentru obiectul în sine, pentru că este primul iPad produs de Apple. Deci ar fi motivul istoric, iPad-ul fiind un obiect tehnic de referință, primul de tipul său. Cred că va fi interesant peste mai mulți ani să vedem de unde a pornit isteria asta a tabletelor. Și, dacă tabletele vor deveni mainstream, poate va valora ceva bani în viitor.
Am cumpărat un iMac G5. Din 2005. În 2018. De ce? Motivele sunt aceleași ca la iPad: istoric și tehnic. Este cel mai puternic calculator consumer produs de Apple înainte să treacă la cipuri Intel. Procesorul este supervizat de către compania Apple, care pe atunci se numea Apple Computers și produs de IBM. Deci e unul in-house, ca să zic așa. Încă mai funcționează bine. Poți sta pe internet, dacă ai puțină răbdare, iar la funcții basic merge ca uns. Este frumos, cât de cât. Și da, e Apple. Nu l-am luat ca să obțin profit, sau să lucrez pe ele zi de zi.
Recent am cumpărat un aparat fot lansat în 2008. Vârf de gamă. Am dat o grămadă de bani pe el. De ce am făcut lucru ăsta? Pentru că mă pregătesc să devin fotograf profesionist. Dar nu numai de asta. Are specificații tehnice de top – cel puțin până la nivelul anului 2012. Este produs în Japonia. Este vârful de gamă al Nikon cu cei mai mulți megapixeli, 24,5.Senzorul este customizat special de către firma japoneză. Este ultimul model al Nikon care are litera X în denumire. Și în plus mi-l doream din anul 2011. După 8 ani am reușit să-l achiziționez. În sfârșit.

Cam acestea ar fi motivele pentru care eu am achiziționat câteva obiecte. Poți împărtăși din experiența ta de colecționar în secțiunea de comentarii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *