Excesul alimentar și consecințele sale

Excesul alimentar și consecințele sale
Distribuie daca iti place articolul

    Principalul efect al mâncatului excesiv este obezitatea. Obezitatea este definită ca excesul ponderal care depășește cu 20% – 25% greutatea teoretică ideală a unei persoane. Se caracterizează prin acumularea unei cantități mari de grăsime în țesutul subcutanat și în jurul viscerelor. Consecințele acesteia asupra sănătății organismului sunt evidente, fiind concretizate prin apariția mai frecventă a unor boli la astfel de persoane față de persoanele cu o greutate normală. Obezitatea este o afecțiune medicală de nutriție și metabolism în care grăsimea corporală acumulată în exces poate avea un efect negativ, advers asupra sănătății ducând la o speranță de viață scăzută.

    Obezitatea favorizează apariția unor afecțiuni ca: ateroscleroza, diabetul zaharat, infarct miocardic, accidentele vasculare cerebrale, hipertensiunea arterială, artroze, astm, hernie, boli ale ficatului, embolie, apnee obstructivă, chiar cancer. Organizația Mondială a Sănătății (OMS) anticipează că supraponderabilitatea și obezitatea ar putea înlocui curând unele preocupări tradiționale de sănătate publică, precum subnutriția și bolile infecțioase, reprezentând cea mai semnificativă cauză de afectare a stării de sănătate. Prevenirea și tratamentul obezității duc la scăderea incidenței complicațiilor, cauzelor de invaliditate sau morbiditate.

    Tratamentul principal al obezității constă în regim dietetic combinat cu activitatea fizică. De regulă, obezitatea se instalează ca urmare a unui aport caloric ce depășește nevoile zilnice. Dietetica obezității constă în negativizarea bilanțului energetic, prin consum redus de calorii, mai mic decât necesarul zilnic, pentru a obliga astfel organismul să apeleze la stocul de lipide din țesutul adipos.

    Foarte important, în cazul unui regim împotriva obezității este calitatea alimentației, compoziția și repartizarea nutrienților. O masă bogată în glucide duce la o creștere a ponderală, în timp ce lipidele și proteinele duc la o pierdere în greutate. Astfel, un consum exagerat de glucide – zahăr, dulciuri, paste făinoase – reprezintă principalul factor care declanșează obezitatea. Alimentația bazată pe glucide duce la creșterea apetitului prin modificări neuro-hormonale. În plus, glucidele cresc reținerea apei în organism, în timp ce dietele bogate în lipide au efect invers.

    Consumul de proteine stimulează ritmul metabolismului și reduc din valoarea energetica rezultată, având și un efect de sațietate foarte ridicat, fără a produce conversia în lipide. De asemenea, proteinele contribuie la o stare de sănătate adecvată, deoarece combat starea de astenie și cresc rezistență corpului la infecții, mențin tonusul normal al organismului și buna dispoziție.

    Consumul de lipide nu are ca efect concentrarea de țesut adipos, precum consumul glucidelor. O rație lipidică crescută nu se traduce automat printr-o creștere în greutate, în special atunci când cel care consumă lipide face sport sau are alte activități fizice.

    Un alt mod de a ajuta la combaterea obezității este fracționarea meselor, la patru sau cinci mese zilnice. O singură masă pe zi duce la excesul de alimente, ceea ce duce la obezitate. Aproape toate mesele trebuie să conțină fructe și legume, sărace în glucide și bogate în celuloză.

    Exercițiul fizic împiedică creșterea greutății unei persoane, în timp ce, lipsa activității fizice combinată cu alimentația excesivă duce la obezitate, astfel ca mișcarea este un remediu împotriva acestei maladii. Exercițiile duc la diminuarea depozitelor adipoase, datorită mușchilor care consumă ca surse de energie lipidele din corp. Practicarea unui sport aduce cu sine o schimbare pozitivă comportamentală de lungă durată în ceea ce privește alimentația și a întregului mod de viață. Exercițiile fizice reprezintă un factor determinant în realizarea unei balanțe calorice negative, în reducerea grăsimilor și a greutății și deci, a obezității.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *