De ce zidul lui Trump poate incetini imigratia, dar nu poate opri traficul de droguri

De ce zidul lui Trump poate incetini imigratia, dar nu poate opri traficul de droguri
Distribuie daca iti place articolul

Inca din campania electorala, presedintele american Donald Trump promitea ca va face ordine in tara in privinta imigrantilor ilegali si a traficului de droguri.
Identinficand problema ca provenind din zona frontierei de sud cu Mexicul, acesta nu a stat prea mult pe ganduri si a suplimentat masiv paza granitei sudice, apoi a inceput sa se concentreze pe realizarea celui mai important obiectiv al campaniei sale electorale, zidul care urma a opri definitiv imigratia ilegala si traficul de droguri.

Din cei aproximativ 3200 km de granita cu Mexicul, aproximativ 1000 km sunt aparati de catre bariere, care in anumite zone sunt sub forma unui zid metalic, iar in altele sunt sub forma unui gard rar din sarma ghimpata.

Daca la inceputul mandatului se vorbea despre posibilitatea constructiei unui zid urias din beton de-a lungul intregii granite de sud, un proiect de-a dreptul faraonic, treptat presedintele Donald Trump a inceput sa isi mai tempereze elanul, alegand in cele din urma sa intareasca si sa continue zidul de frontiera deja existent.

In cadrul licitatiei organizate pentru a desemna proiectul de zid cel mai eficient din punct de vedere al costurilor si al protectiei oferite, castigator a fost constructorul care a venit cu o varianta asemanantoare cu cea deja existenta de cateva zeci de ani, si anume un zid metalic simplu, dotat in partea superioara cu un panou anti-escaladare.

Aceasta varianta de zid de protectie, a inceput sa fie deja instalata in locul zonelor protejate cu garduri din sarma care nu erau atat de eficiente, cel putin in combaterea imigratiei.
Astfel in cei aproape 3 ani de mandat, presedintele american a reusit sa inlocuiasca doar aproximativ 100 Km de gard, ceea ce nu este deloc o cifra cu care sa se poata mandri, dat fiind faptul ca ne referim la principalul obiectiv al mandatului acestuia.

Odata cu suplimentarea serviciului de graniceri, numarul de imigranti ilegali retinuti la granita de sud a crescut, iar numarul celor care au reusit sa treaca ilegal frontiera fara sa fie prinsi, a scazut la cote istorice.
Asadar, putem constata ca in privinta imigratiei, politica anti-imigrationista pe termen lung a lui Donald Trump pare sa isi atinga obiectivul, dar din pacate traficul de droguri nu pare sa fi incetinit, deoarece metodele de operare ale traficantilor sunt dintre cele mai diverse, de la tuneluri lungi de cativa kilometri sapate pe sub granita, pana la submarine sau camioane de marfa.

Pentru graniceri va fi la fel de greu, cu sau fara zid, sa opreasca traficul de droguri provenit dinspre Mexic, tara aflata in deriva si controlata in mare parte de catre cartelurile de traficanti care dispun de adevarate armate de mercenari inarmati cu armament american de ultima generatie.

La o scurta analiza, rolul zidului de la frontiera de sud a Statelor Unite ale Americii este sa faca cat mai dificila imigratia ilegala, dar nu sa o opreasca definitiv.
In decursul istoriei, cel mai mare zid de frontiera, cunoscut ca “Marele zid chinezesc”, si-a dovedit incapacitatea in a-si indeplini scopul pentru care a fost construit, iar in cele din urma China a ajuns sa fie invadata chiar prin zona in care zidul era considerat ca fiind deosebit de rezistent.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *