Ce este deep fake si cum poate afecta lumea acest fenomen

Ce este deep fake si cum poate afecta lumea acest fenomen
Distribuie daca iti place articolul

De ceva timp ‘avem parte’ de un fenomen deosebit de periculos, care incepe sa isi arate efectele negative, ajutat de noul tip de continut media cu care am inceput sa fim obisnuiti.
Acest fenomen se numeste ‘deep fake’ se bazeaza pe poze sau clipuri video trucate, raspandite pe principalele canale social media, care au rolul de a discredita diverse personaje publice, in special politice.

Scopul principal al fenomenului ‘deep fake’ este de a creea dezinformare in masa, aspect ce ar putea servi unor anumite interese, de aceea ar putea avea implicatii situate mai sus decat nivelul de simpla distractie al unor graficieni priceputi.
S-a demonstrat ca o imagine negativa, un scurt clip video sau secventa audio care incrimineaza un anumit personaj celebru, creeaza efecte nefaste asupra celor care sunt expusi la o astfel de sursa compromitatoare.

Persoanele care iau contact cu astfel de materiale de tipul ‘deep fake’ nu pot distinge daca respectivele dovezi sunt contrafacute sau nu, in schimb, in subconstient isi creeaza o imagine negativa asupra personajului care face obiectul expunerii.

Din pacate, odata cu evolutia tehnologiei si dezvoltarea inteligentei artificiale, aceste materiale false devin din ce in ce mai realiste si implicit mai greu de verificat, iar intervalul de timp necesar pentru expertizarea si eliminarea lor este suficient de mare, astfel incat sa produca efecte devastatoare.

In ultima vreme au aparut chiar si site-uri care ajuta la producerea de material ‘deep fake’ in mod gratuit, deschizand practic tuturor calea catre a imita vocea unei personalitati publice.
Aceste materiale odata postate pe retelele sociale, cel mai probabil vor ajunge sa amplifice valul de informatii false deja existent.

In ultima vreme chiar si vedetele au inceput sa fie santajate cu astfel de materiale fabricate de catre diversi hackeri, cu scopul de a obtine sume mari de bani in schimbul nepublicarii lor.

Putem doar sa ne imaginam cum se pot desfasura viitoarele alegeri prezidentiale sau parlamantare, in contextul in care vom fi bombardati cu filmulete si poze compromitatoare ale candidatilor.
In cel mai probabil caz, cei care vor apela la astfel de metode necinstite, vor pierde alegerile, deoarece opinia publica va putea fi manipulata impotriva lor.

Important este cum vom sti cum sa reactionam in momentul in vom fi expusi fenomenului ‘deep fake’, deoarece exista premisele de a nu putea sau a nu avea timpul necesar pentru a verifica veridicitatea informatiilor.
Intrebarea este daca, din comoditate, vom continua sa cautam adevarul sau ne vom pierde increderea in absolut toate informatiile, lasand astfel intuitia sa actioneze ca judecator.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *