Cum poate arata lumea dupa pandemia de coronavirus

Cum poate arata lumea dupa pandemia de coronavirus
Distribuie daca iti place articolul

La inceputul anului 1918 omenirea avea sa se confrunte cu Gripa Spaniola, care avea sa se dovedeasca a fi cea mai mare pandemie din epoca moderna, rezultand pana la sfarsitul anului 1920, un numar estimativ de 500 de milioane de cazuri de imbolnavire, precum si 50 de milioane de morti.
In vremurile respective, in lipsa unui un vaccin si a unei ingrijiri medicale adecvate, oamenii au fost nevoiti sa infrunte pandemia continuandu-si viata si sperand ca vor scapa cat mai repede de aceasta.

Moartea era privita ca o consecinta destul de posibila in caz de imbolnavire, iar oamenii erau resemnati la gandul ca nu are rost sa fie precauti, deoarece virusul respectiv era destul de contagios, putand fi luat cu usurinta chiar si din aer.
Guvernele au incercat sa impuna masuri de distantare sociala in marile orase, dar din pacate pandemia nu a putut fi tinuta in frau, urmand numeroase valuri sezoniere de infectare, mai ales in randul celor tineri care pareau a fi cea mai vulnerabila categorie.
Dupa trecerea pandemiei, psihoza sociala a prsistat multa vreme, iar efectele unei recesiuni economice acute au fost resimtite pentru o perioada de 5 ani.

La apoximativ 100 de ani de la trecerea gripei spaniole, un nou virus letal face ravagii in toata lumea, avand o rata de deces de aproximativ 7%, in conditiile in care acum totusi exista o ingrijre adecvata, precum si mijloace moderne de preventie.
Din pacate, comportamentul oamenilor din toata lumea pare sa impiedice eforturile, si asa tarzii, ale guvernelor de a opri epidemia, astfel incat numarul cazurilor de infectare continua sa creasca, ciar si dupa ce aproape toata populatia planetei a intrat teoretic in izolare.

Acest tip de coronavirus este la fel de contagios ca si gripa spaniola, avand aproximativ aceeasi rata de deces in randul celor infectati.
In cazul in care nu va fi descoperit un tratament si nici un vaccin care sa poata stopa propagarea, ne asteapta, cel mai probabil, o lunga perioada de propagare in valuri succesive a virusului, in randul populatiei de pe tot globul.
Ca si in cazul gripei spaniole, aceasta propagare va dura probabil cativa ani, pana la decesul celor vulnerabili, precum si imunizarea celor ramasi, un scenariu deosebit de pesimist cu sute de milioane de potentiali morti.

Chiar si in cazul in care va aparea in cele din urma un vaccin performant, tot va trece o perioada lunga de timp pana la vaccinarea intregii populatii a planetei, ceea ce nu ar putea contribui la evitarea unei crize economice profunde.

In contextul mobilitatii tot mai crescute a oamenilor la nivel global, probabil ca purtarea mastilor de protectie, precum si izolarea sociala, vor constitui regului aplicate cu strictete pentru mult timp.
Judecand prin prisma economiei globalizate in care ne desfasuram activitatea, o recuperare totala a declinului va putea incepe in momentul in care toate tarile vor reusi sa tina in frau pandemia.
Estimativ, aceasta pandemie ne va costa cel putin 5 ani de dezvoltare economica, condamnand la saracie sute de milioane de persoane.O astfel de lume poate arata extrem de diferit fata de cea pe care o cunoasteam pana acum ceva timp, masurile restrictive putand fi intalnite la tot pasul, precum si controlul guvernelor asupra populatiei.
Este interesant de urmarit care vor evolua in acest context relatiile dintre tarile golobului sau intre intreaga lume si China.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *