In cartea care l-a consacrat, Robert Kiyosaki povesteste o parte insemnata din viata sa, prin prisma influentelor capatate de la cele doua personaje care l-au influentat in ceea ce priveste educataia primita. Diametral opuse, dar apropiate lui, tatal sau biologic si tatal prietenului sau cel mai bun, au contribuit la desavarsirea modului de gandire si a principiilor pe care acesta si le-a creeat si pe care le-a folosit mai tarziu pentru a acumula o veritabila avere.
Tatal sau biologic, Ralph Kiyosaki, denumit pe parcursul cartii ‘tatal sarac’ a fost un respectat profesor din statul Hawaii, care l-a incurajat mereu, pana la capatul vietii, sa abordeze un stil de viata conventional.
Prin sfaturile pe care i le acorda, tatal sau natural dorea sa il inscrie pe Robert in randul clasei de mijloc, ceea ce presupunea ca acesta sa isi termine studiile superioare, pentru ca apoi sa gaseasca un loc de munca stabil in cadrul unei corporatii solide, pentru ca la batranete sa beneficieze de pensie.
Deoarece Robert Kiyosaki nu vedea o solutie in acest stil de viata mediocru, ii punea mereu intrebari incomode tatalui sau biologic, care din pacate nu ii oferea mereu raspunsurile pe care acesta le astepta.
“De ce sa astepti pana la capatul vietii pentru a te pensiona? De ce sa te lupti toata viata pentru un salariu modest?” Acestea erau o parte dintre intrebarile care il macinau mai mereu pe autorul cartii.
Pe de alta parte, prietenul si colegul sau de scoala, Allan Kimi, era fiul unui om de afaceri prosper din Hawaii, pe nume Richard Kimi, care detinea un lant hotelier foarte profitabil.
Deoarece Robert pentrecea inca de mic foarte mult timp impreuna cu Allan, Richard a hotarat sa ii educe pe cei doi copii in egala masura, pentru a avea succes si a obtine ceea ce isi doresc de la viata.
Richard Kimi este considerat ca fiind ‘tatal bogat’, datorita apropierii si influentei pe care o exercita, fiind personaj diametral opus tatalui natural al lui Robert.
Acesta nu avea diplome obtinute de la cele mai prestigioase scoli, insa avea o minte deschisa si se educa constant, cunoscand in profunzime domeniul in care activa cu succes, avand o avere impresionanta si detinand mai multe proprietati valoroase.
Lectiile de succes pe care Robert Kiyosaki le-a invatat de la tatal sau bogat sunt:
1) Trebuie sa fii dispus sa muncesti pentru idealul tau fara a fi platit
In vremea in care tatal bogat si-a inceput influenta aspura celor doi, acestia erau inca la inceputul adolescentei. El i-a invatat sa munceasca din greu fara a se astepta la o plata constanta, deoarece atingerea idealurilor cele mai inalte presupune o cursa de anduranta in care recompensele vin la final.
Oamenii care cauta doar siguranta si stabilitatea, nu vor reusi mai mult decat sa spuravietuiasca intr-un mod decent, acumuland frustrari si lipsuri pe parcursul vietii, apoi fiind nevoiti sa traiasca cu ele.
Oamenii de succes incearca mereu sa isi depasasca limitele si sa riste stabilitatea pentru recompense ulterioare, care se vor dovedi in final mult mai insemnate.
In principiu este o problema de alegere, unii oameni vor alege mereu cararile netede dar sigure, care presupun eforturi si recompense mai mici, iar altii vor alege drumurile de munte intortocheate si periculoase, care pot duce catre comori nebanuite.
2) Oamenii de succes cumpara active nu pasive, adica surse de venit in locul cheltuielilor inutile
Ceea ce putem intelege din acest sfat, este abordarea generala a celor bogati, vor prefera mereu sa isi investeasca banii pentru a obtine alte mijloace de venit, cum ar fi imobiliarele, companiile, actiunile, generand in final venituri pasive, in loc sa isi cheltuiasca prematur resursele pentru a cumpara lucruri de care nu au nevoie cu adevarat.
Acestia isi vor achizitiona bunuri de lux, in momentul in care venitul pasiv le va permite acest lucru.
Restul oamenilor se vor imprumuta si vor plati toata viata pentru a-si cumpara case, masini sau alte bunuri de lux, devenind in timp scalvii acestor obiecte, fiind nevoiti sa munceasca pana la epuizare pentru a-si sustine stilul de viata obtinut pe datorie.
3) Experienta si autoeducarea te fac mai bun
Majoritatea celor care parcurg o forma de invatamant superior, isi opresc in mare masura procesul de educare odata cu finalizarea cursurilor, asteptand ca educatia ulterioara sa vina de la angajator.
Oamenii de succes isi incep educatia odata cu experienta profesionala, citind cel putin 40 de carti pe an si aplicand cele invatate pe piata libera, pentru a-si spori mereu atat castigurile, cat si capacitatile.
4) Invata sa vinzi si vei fi bogat
Arta de a vinde poate fi o adevarata mina de aur pentru persoanele de succes, acestea cautand sa-si sporeasca mereu abilitatile de a vinde mai mult si mai eficient.
Persoanele mediocre considera ca nu au nevoie sa invete sa vanda, deoarece aceste abilitati nu sunt incluse in fisa postului la locul de munca.
In final, succesul obtinut in viata va fi determinat de modul in care am reusit sa vindem.
5) Trebuie sa vezi oportunitatile
Oportunitatile vor fi abordate mereu proactiv de catre persoanele orientate spre succes, acestea muncind mult pentru a se putea pune in postura de a le fructifica.
Persoanele mediocre vor astepta mereu sa apara cea mai buna oportunitate, iar in final o vor aborda doar cand aceasta nu mai este de actualitate, urmarind mai mult specula, decat munca sustinuta.
Sfaturile pe care Robert Kiyosaki le ofera in cartea care l-a facut celebru, tin de principiile sanatoase cu care trebuie abordata viata, fiind potrivite atat pentru cei tineri, cat si pentru cei aflati la inceput de drum intr-o afacere.