Exercitiu de imaginatie – ce am putea face cu banii economisiti din pensiile speciale de lux

Exercitiu de imaginatie – ce am putea face cu banii economisiti din pensiile speciale de lux
Distribuie daca iti place articolul

La sfarsitul anului 2019 in Romania erau peste 5 milioane de pensionari, 7 milioane de salariati si 1.4 milioane de bugetari.
In sectorul privat lucrau peste 5.6 milioane de salariati, care aveau practic misiunea de a sustine restul de 14 milioane de cetateni ai tarii, printre care puteam numara: copii, pensionari, bugetari si asistati social.

Asta inseamna ca un singur angajat in mediul privat este responsabil pentru intretinerea a inca trei perosoane care sunt dependente de munca acestuia pentru a putea supravietui.
Tot cei 5.6 milionane de salariati din mediul privat sunt responsabili inclusiv pentru o buna parte din resursele utilizate pentru intretinerea infrastructurii, precum si pentru dezvoltarea acesteia.

In timp ce angajatii de la privat muncesc din greu pentru sustinerea si dezvoltarea tarii, exista o categorie pasiva privilegiata, care beneficiaza de resurse abundente din partea statului, mai precis acei pensionari de lux, cei care incaseaza in fiecare luna pensii speciale mai mari decat salariul mediu net.

In aceasta categorie de pensionari speciali, sunt incadrati generic: militarii, magistratii, diplomatii, si parlamentarii. Este necesar sa specificam ca in Romania se afla inclusiv un pensionar “vedeta” care incaseaza aproximativ 15.000 de euro lunar, acesta fiind un fost comandand de penitenciar din perioada comunista.
Fara sa punem in discutie meritele respectivului pensionar, putem afirma ca in Romania putem gasi la un loc cele mai mici, dar si cele mai mari pensii din Europa.

La sfarsitul anului trecut statul platea pentru cele 160.000 pensii speciale, aproximativ 9 miliarde de lei, adica aproape 2 miliarde de euro pe an, o suma uriasa daca ne raportam la posibilitatile tarii.

Pentru a normaliza situatia, cel putin la nivel imaginar, putem face o scurta analiza pentru a vedea exact cum ar arata normalitatea in cazul in care aceasta categorie “speciala” si-ar pierde o parte din privilegii.

In cazul in care fiecare pensionar “special” ar primi o pensie lunara echivalenta cu salariul mediu net, de aproximativ 3200 lei, atunci efortul bugetar ar fi de aproximativ 6 miliarde lei, deci ar rezulta o economisire de 3 miliarde lei, adica cel putin 600 milioane de euro.
Consideram ca un venit net de 3200 lei lunar este mai mult decat suficient pentru orice pensionar, avand in vedere facilitatile care sunt acordate acestei categorii, de catre stat, pentru transport si pentru ingrijirea medicala.

Ca un scurt exercitiu, putem sa ne imaginam ceea ce am putea face cu suma de 600 milioane de euro economisita din ajustarea pensiilor speciale:
– Constructia a 200 de Kilometri de autostrada pe an, la costul mediu de 3 milioane euro pe kilometru,
– 30 kilometri de cale ferata pentru trenuri de mare viteza, la un cost mediu de aproximativ 20 milioane euro pentru un kilometru,
– Constructia unui spital regional ultramodern cu cel putin 850 de paturi,
– Constructia a 12 km de tuneluri si statii de metrou, adica o magistrala intreaga, la pretul mediu de 50 milioane euro pe kilometru,
– Achizitionarea a 20.000 de calculatoare cu specificatii de baza pentru copii defavorizati, la un cost mediu de 300 euro/bucata.
– Constructia a 20 de scoli in mediul rural, la un cost mediu de 300.000 euro pentru o scoala cu 8 sali de clasa.

Lista poate oricand continua cu multe alte lucrui bune care pot fi facute pentru dezvoltarea tarii, dar din pacate categoriile privilegiate isi vor apara pana la capat aceste beneficii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *