Ai o dantură deteriorată? Iată ce opțiuni îți oferă medicii stomatologi!

Distribuie daca iti place articolul

Protezele dentare sunt una dintre soluțiile oferite de medici stomatologi pacienților cu probleme dentare. Există însă mai multe tipuri de proteze, de aceea este necesar să afli informații esențiale despre acestea, pentru a putea lua cele mai bune decizii.

Ce sunt protezele dentare fixe?

O coroană dentară poate înlocui părțile mai mari ale unui dinte deteriorat. Coroana artificială este așezată pe dintele rupt și lipită de acesta. Această formă de proteză fixă este utilizată mai ales atunci când umplerea dinților nu mai este un tratament alternativ, deoarece dintele este prea grav deteriorat de carii sau de un accident.

O punte dentară poate înlocui unul sau mai mulți dinți. Dinții adiacenți naturali sunt încoronați și servesc drept piloni de punte. În consecință, acestea trebuie să fie puternice și să aibă rădăcini dentare sănătoase pentru a menține podul stabil.

O proteză fixă cu 4 implanturi este ancorată direct în maxilar. Un implant complet constă din trei părți: rădăcina artificială a dinților (este ancorată în os), o piesă de legătură (bont) și înlocuirea vizibilă a dinților.

Ce sunt protezele dentare amovibile?

O proteză completă este utilizată ca proteză dentară dacă nu mai există dinți naturali în maxilarul superior sau inferior sau în ambele maxilare. Se folosește în așa fel încât să se scufunde în membrana mucoasă atunci când o mesteci.

Protezele parțiale sunt utilizate atunci când există opțiuni de ancorare insuficiente pentru o punte, adică lipsesc mai mult de șase dinți naturali. Acestea sunt atașate la dinții rămași cu brakeți.

Proteza combinată

Proteza telescopică este o proteză parțială care este atașată la coroanele telescopice. Coroanele sunt ancorate ferm în timp ce proteza poate fi îndepărtată. Proteza de atașare funcționează fără elemente de conectare vizibile. Aici, coroanele sunt așezate pe dinții stâlpului. Atașamentul este anexat la aceste coroane și proteza împinsă peste ele. Proteza cu bare este un rând artificial de dinți strâns conectat care este ancorat pe o bară. Protezele implantate pot fi îndepărtate din nou pentru curățare.

Materiale pentru proteze

Există în principal trei grupe de materiale pentru proteze: metale, plastic și ceramică. Fiecare dintre acestea au avantajele și dezavantajele lor.

  • Metale

Se folosesc mereu aliaje metalice (un amestec de mai multe metale). Cu toate acestea, metalele dentare au unele dezavantaje, cum ar fi coroziune, toxicitate, alergii, conducție electrică, etc. În plus, toate metalele utilizate în stomatologie pot declanșa alergii și pot produce un efect de antenă, iar radiația electromagnetică poate afecta creierul.

  • Plastic

Materialele plastice (compozite) sunt o alternativă ieftină la metale. Cu toate acestea, au și o serie de dezavantaje. Soarele și căldura pot decolora rapid acele proteze pe bază de plastic. Uzura mecanică are loc prin mestecare, presare și măcinare. Alcoolul poate dizolva componentele din plastic. În plus, materialele plastice se pot micșora în timp, astfel încât umpluturile nu se mai potrivesc exact și bacteriile pătrund neobservate în adâncurile dinților. Prin urmare, acest material este utilizat mai mult ca soluție temporară sau pentru mici defecte.

  • Ceramică

Ceramica este utilizată în principal în coroane și implanturi. Implanturile ceramice au o serie de proprietăți foarte pozitive, cum ar fi compatibilitate bună, fără efect de antenă, optică bună, fără coroziune și astfel expunere la compuși metalici.

Coroanele din ceramică sunt mult mai puțin vizibile decât coroanele din aur sau titan. Ceramica este adesea folosită pentru fațete dentare, deoarece materialul poate fi adaptat la propria culoare a dinților. Ceramica este, de asemenea, deosebit de bine tolerată de gingii. Cu coroane metalice sau implanturi metalice, gingiile par destul de înroșite și iritate și, în unele cazuri, chiar se retrag.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *