Imprimarea 3D sau printarea 3D este un proces de formare a unui obiect solid tridimensional de orice formă, printr-un proces aditiv, în care straturi succesive de material sunt asezate în diferite forme. Imprimarea 3D este, de asemenea, distinctă față de tehnicile de prelucrare tradiționale, care se bazează în principal pe eliminarea materialelor prin metode cum ar fi tăiere sau de foraj (procesele substractive).
O imprimantă 3D este un tip limitat de robot industrial, care este capabil să efectueze acest proces sub control computerizat.
De exemplu, imprimantele 3D permit designerilor să producă într-un timp foarte scurt un prototip. În consecință prototipul poate fi testat și remodelat rapid. Constructorii de bolide de Formula 1 pot obține cu ajutorul aparatelor de imprimare componente cu forme extrem de complexe.
Producția acestor piese prin metode clasice durează câteva săptămâni, însă folosirea acestor noi tehnologii de imprimare reduce acest interval de timp la 48 de ore. Astfel, timpul câștigat oferă posibilitatea testării mai multor variante ale componentelor cu scopul dezvoltării cât mai rapide a soluției necesare.
Și pentru că, în câțiva ani, va deveni parte integrantă a vieții noastre de zi cu zi, am pus cap la cap pentru ține câteva curiozități legate de printarea 3D:
- Printarea 3D a apărut în anii ‘80 și este mai veche decât credeai. De fapt, rădăcinile printării 3D se găsesc în anii 1980. În 1984, Chuck Hull a inventat un proces numit “stereolitografie” care utiliza lasere UV pentru a solidifica fotopolimerul care crea strat cu strat părți de produse. În 1985, tânărul Fried Vancraen, CEO-ul companiei Materialise, a creat modelul FDM (una din tehnologiile ultra-populare de printare 3D de azi) non-computerizat. 5 ani mai târziu a fondat Materialise, una dintre primele companii de print 3D.
- Inițial, printarea 3D a fost utilizată pentru prototipare, dar, în prezent, este folosită pentru a crea piese gata de a intra în producția de masă. De fapt, multe corporații continuă să utilizeze prototiparea rapidă pentru a economisi milioane de dolari.
- Poți printa în materiale precum titan, ceramică, lemn, etc – un lucru surprinzător legat de printarea 3D este faptul că aproape orice poate fi printat cu ajutorul unei imprimante 3D.
- Printarea 3D poate reduce costurile de producție – fabricarea obiectelor prin metodele tradiționale poate avea costuri mai mari decât printarea 3D. Imprimanta 3D reduce reziduurile, costurile cu angajații sau costurile cu închirierea spațiului.
- Ai văzut deja printarea 3D în filme – Printarea 3D este deja folosită în filme. Recuzita ia, de regulă, ore întregi pentru fabricare. Prin printarea 3D, poate fi creată și recreată rapid, ușor, fără a începe de la zero.
- Imprimarea 3D cucereste spațiul – Cercetătorii NASA lucrează, în prezent, pentru a duce tehnologia de printare 3D în spațiu. Ideea este să trimită roboți printați 3D, în spațiu, în locul astronauților.
- Printarea 3D este deja folosită în educație – de exemplu, printarea 3D este este utilizată de școli pentru a integra elevii cu dizabilități în programele care i-au exclus în mod tradițional.
- Imprimantele 3D printează un obiect în straturi – Fabricarea aditivată funcționează similar unei imprimante cu jet de cerneală de uz casnic. Imprimanta cu jet de cerneală pune un singur strat de cerneală în partea de sus a paginii pentru a face treaba, în timp ce o imprimantă 3D adaugă straturi noi deasupra fiecărui strat precedent până când obiectul este finalizat. Acest tip de imprimantă are nevoie de un filament PLA.
Printarea 3D va revoluționa o mulțime de domenii, iar astfel viețile ne vor putea fi îmbunătățite.