Suntem asediati de parole, coduri pin, coduri de acces pentru bancomate, parole pentru site-uri sau servicii online, numere de telefon, task-uri si asa mai departe. Devine obositor sa le memoram si adesea le uitam. Este ceva natural sa uitam, insa cand acest lucru se intampla des si ne lipseste concentrarea, pot fi de vina anumite afectiuni neurologice.
Memoria poate fi impartita in doua categorii mari:
Memoria pe termen lung care se ocupa in principal de stocarea informatiilor.
Memoria pe termen scurt care se ocupa de stocarea temporara a informatiilor considerate esentiale doar pentru o perioada limitata de timp, devenind ulterior complet irelevante.
De ce nu ne putam concentra?
Din numeroasele studii stiintifice asupra memoriei reiese ca aceasta functie cognitiva, fundamentala pentru viata omului (dar si a animalelor), este influentata in functionarea ei de numerosi factori: oboseala, deshidratare, deficiente nutritionale si vitaminice, consumul de droguri sau alcool, boli, traumatisme craniene si nu in ultimul rand stres.
Despre stres, exista o legatura intre hormonul stresului, cortizol si pierderea memoriei pe termen scurt si s-a vazut ca stresul cronic poate reduce capacitatea memoriei spatiale. De asemenea, stresul intens, dar de scurta durata, poate determina atrofia dendritelor din hipocamp, care sunt partile neuronilor responsabile de receptia mesajelor primite si care joaca un rol important in procesul de lunga durata al stocarii amintirilor.
Ce sa facem pentru a ne imbunatati memoria?
O dieta corecta si echilibrata este un bun start. O reducere moderata a aportului zilnic de calorii este capabila sa „intineriasca creierul”.
Antioxidantii sunt, de asemenea, foarte eficienti. Vitaminele C, E si beta-carotenul se numara printre antioxidantii care ne ajuta cel mai mult memoria. Dar si antioxidantii din ceaiul verde protejeaza tesuturile de deteriorarea radicalilor liberi, precum si de numeroase alte substante care au proprietati anti-radicale specifice, adica contrastand degradarea progresiva a functiilor creierului. Vezi detalii nutriplantmed.ro pentru produse ce contin antioxidanti.
Un remediu excelent este si somnul. In practica, somnul adecvat serveste la scaderea intensitatii sinapselor, a conexiunilor dintre neuroni, contrabalansand astfel cresterea de intensitate care se produce in timpul zilei, producand astfel o functie restauratoare.
De asemenea, este important sa dedici suficient timp activitatii fizice. Acest lucru este util si in prevenirea bolii Alzheimer.
Suplimente pentru sanatatea creierului
Cercetarile privind sanatatea creierului au aratat ca utilizarea vitaminelor si a suplimentelor poate creste de fapt durata de atentie, concentrarea, poate reduce pierderea de memorie legata de varsta, poate imbunatati memoria pe termen scurt, capacitatea de a rezolva probleme, viteza si capacitatea logica.
Suplimentele cu acizi grasi Omega-3 sunt cele mai utilizate. Pentru a sustine organismul in situatii de stres cerebral si pentru a contracara daunele induse de radicalii liberi sunt benefice si substante precum N-acetilcisteina (NAC), un aminoacid cu rezultate evidente in situatii de stres oxidativ10 si Coenzima Q10. Stresul oxidativ este una dintre principalele cauze ale imbatranirii creierului si declinului functiilor cognitive.
Ginkgo biloba are efecte pozitive in sustinerea memoriei si a concentrarii. In ceea ce priveste Curcuma Longa, exista mai multe studii care demonstreaza eficacitatea acesteia in stresul oxidativ.
De asemenea, poti folosi unele uleiuri esentiale, suplimente, remedii naturiste. In special, uleiul esential de rozmarin, busuioc si menta sunt perfecte pentru intarirea tonusului mental, cresterea concentratiei si a nivelului de atentie.
In general, toate plantele medicinale se dovedesc a fi eficiente in contracararea stresului. Ne amintim de Eleutherococcus, Rhodiola sau Ginseng. Hypericum (sau sunatoare), deja cunoscut in tratamentul depresiei, eficient si in activitatea antistres.
Natura este minunata. Gaseste la nutriplantmed produsele ideale pentru a ameliora afectiuni neurologice precum pierderea memoriei si a concentrarii.