În urmă cu câțiva ani în urmă, condițiile facile de acordare a unui credit i-au făcut pe mulți dintre români să vadă în instituțiile financiare cei mai buni prieteni, și să se împrumute enorm. Din păcate, relația de frumoasă prietenie cu băncile nu a durat prea mult, în special și din cauză că, neavând o educatie financiara adecvată, mulți dintre ei au fost nevoiți să scoată mai mulți bani din buzunar pentru a rambursa creditul, s-au văzut în imposibilitatea de a mai achita ratele și multe altele. Nu sunt cazuri singulare, ci dimpotrivă. Unii au încercat să își caute dreptatea în instanță, dar sunt prea puțini cei care au reușit prin această metodă. Procedura destul de greoaie, și mai ales destul de costisitoare, i-a descurajat pe mulți.
CSALB, soluția pentru problemele tale cu banca
Deși înființat de ceva ani, mulți dintre români nu au auzit încă de CSALB, denumirea prescurtată de la Centrul de Soluționare Alternativă a Litigiilor în domeniul Bancar. Mai exact, este vorba despre o instituție care a fost înființată ca urmare a unei Directive europene și cu ajutorul specialiștilor ei, denumiți conciliatori, intermediază gratuit și în mai puțin de trei luni negocierea dintre consumatori și bănci sau IFN-uri pentru contractele aflate în derulare.
Instanța de judecată nu este o soluție de fiecare dată
După cum aminteam ceva mai sus, consumatorii care au considerat că le-a fost înșelată încrederea au apelat fie la ANPC, fie la instanța de judecată. Despre rezultatul acestor demersuri, nu mai este nevoie să detaliem, nu? Din fericire, CSALB chiar reprezintă cea mai bună soluție, una rapidă și, mai ales, gratuită.

Conciliatorii, personajele cheie în ecuație
Personajele cheie în toată această discuție despre negocieri dintre instituțiile financiare și consumatori sunt conciliatorii, cei care găsesc cele mai bune soluții pentru ca ambele părți să fie mulțumite de aceasta. Rolul acestora este, potrivit experților Centrului de Soluționare Alternativă a Litigiilor în domeniul Bancar unul foarte important deoarece ei ”transmit sfaturi consumatorilor și recomandări către bănci, pentru o derulare mai eficientă a negocierilor în cadrul #CSALB. Conciliatorii sunt personajele cheie în aceste negocieri pentru că intermediază găsirea unei soluții amiabile, iar la final propun o rezolvare pe care părțile o pot accepta sau o pot respinge”. Și, să nu uităm niciodată că ”într-o negociere, fiecare parte trebuie să câștige”, după cum subliniază Camelia Popa, avocat și conciliator, cu o vastă experiență în companiile și autoritățile naționale. Important este ca toată lumea să fie mulțumită. Și, cam așa stau lucrurile, dacă aruncăm o privire către statisticile Centrului care ne informează că în acest an, mai bine de 95% dintre soluțiile propuse de conciliatori în cadrul CSALB au fost acceptate de părți.
Cum trebuie redactate cererile către CSALB
Clienții care sunt nemulțumiți de relația pe care o au cu instituțiile financiare sunt sfătuiți să intre pe site-ul CSALB – csalb.ro, unde pot completa o cerere online de soluționare a problemelor. Atenție însă, este nevoie ca aceste cereri să fie completate cu cât mai multe informații și date pentru a putea fi analizate în amănunt. În cel mai scurt timp posibil consumatorii trebuie să transmită copii după actele solicitate de conciliator și alte informații de care acesta are nevoie. Nu mai este nevoie să menționăm că toate datele de contact trebuie să fie corecte, iar adresa de e-mail va fi folosită pentru a comunica mai ușor. Evident, există și varianta de a comunica telefonic cu conciliatorul care se va ocupa de problema ta, sau chiar pot avea loc întâlniri față în față, la sediul CSALB, între tine și reprezentanții instituției financiare.
Renegocierea clauzelor contractuale
Experții CSALB atrag atenția că mulți dintre cei care au apelat până acum la serviciile lor au dorit ca din contractele de credit să fie eliminate clauzele abuzive. Pe această cale, specialiștii Centrului susțin că în cadrul acestor ședințe de conciliere pot fi renegociate clauzele contractuale, dar nu se stabilește dacă în contract existau sau nu astfel de abuzuri ale instituțiilor financiare.

Anul 2021, un an bun pentru negocieri
Se pare că, pe de o parte, pandemia a fost de bun augur, deoarece a făcut ca negocierile dintre clienți și instituțiile financiare, derulate în cadrul CSALB au mers mult mai rapid. După cum aminteam, mai bine de 95% dintre negocierile din 2021 s-au încheiat cu bine, cu acceptarea din partea ambelor părți a soluțiilor cu care au venit conciliatorii.