Invatati sa recunoasteti caracteristicile unui vin bun

Invatati sa recunoasteti caracteristicile unui vin bun
Distribuie daca iti place articolul

Crama Girboiu este un producator de vinuri din Romania renumit pentru vasta sa varietate de vinuri rose, albe sau rosii, oferind clientilor calitate la preturi foarte convenabile!

Desi toate vinurile Girboiu prezinta calitate si potential mare pentru o invechire corespuznatoare, atunci cand clientul cumpara o sticla de vin rosu sau rose trebuie sa aiba in vizor urmatoarele aspecte.

Vinurile de calitate superioara sunt mai complexe in profilul lor de aroma. Acestea au adesea numeroase straturi care elibereaza arome in timp. Vinurilor de calitate inferioara le lipseste aceasta complexitate, avand doar una sau doua note principale care pot persista sau nu.

In cazul vinurilor de inalta calitate, aceste arome pot aparea pe gust una dupa alta, oferindu-va timp sa le savurati pe fiecare inainte sa apara urmatoarea.

Vinurile care au un echilibru bun vor fi de o calitate superioara celor in care o componenta iese in evidenta peste celelalte.

Cele cinci componente – aciditate, taninuri, zahar/dulce, alcool si fructe – trebuie sa fie echilibrate. Pentru vinurile care au nevoie de cativa ani de invechire pentru a ajunge la maturitate, acest lucru le ofera timpul de care au nevoie pentru a atinge echilibrul optim.

Vinurile de calitate superioara nu au neaparat nevoie de moderatie in fiecare componenta – intr-adevar, unele vinuri rosii au o valoare mai mare.

Un alt indicator al calitatii vinului provine din tipicitate, sau cat de mult arata si gust vinul asa cum ar trebui.

De exemplu, Burgundy rosu ar trebui sa aiba un anumit aspect si gust si tocmai aceasta combinatie o cauta cunoscatorii de vin cu fiecare nou vintage. Un shiraz australian va avea si o anumita tipicitate, la fel ca un Barolo, un Rioja sau un Cabernet Sauvignon din Napa Valley, printre altele. Un vin rose Girboiu din gama Tectonic poate fi diferit de un vin rose Girboiu Varancha!

Indicatorii finali ai calitatii vinului alb si rosu sunt intensitatea si finalul. Vinurile de inalta calitate vor exprima arome intense si un final persistent, cu arome care persista dupa ce ati inghitit vinul. Aromele care dispar imediat pot indica faptul ca vinul tau este in cel mai bun caz de o calitate moderata. Cu cat vinul este mai bun, cu atat finalul aromat va dura mai mult pe palatul tau.

Un vin bun este, inainte de toate, un vin care iti place suficient de mult sa-l bei, pentru ca intregul scop al unui vin este sa faca placere celor care il beau. Dupa aceea, cat de bun este un vin depinde de modul in care se masoara la un set de standarde de performanta (mai mult sau mai putin) convenite, stabilite de experti experimentati si instruiti. Aceste standarde implica concepte misterioase precum echilibrul, lungimea, adancimea, complexitatea, finisajul si corectitudinea tipului, pe care le explicam in sectiunile urmatoare. Niciunul dintre aceste concepte nu este masurabil obiectiv, de altfel.

Gustul este personal!

Perceptia gusturilor de baza pe limba variaza de la o persoana la alta. Cercetarile au demonstrat ca unii oameni au mai multe papile gustative decat altii si, prin urmare, sunt mai sensibili la caracteristici precum acreala sau amaraciunea din alimente si bauturi.  Alegand Girboiu, clientii beneficiaza de calitate, control si vinuri cu traditie la preturi foarte avantajoase!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *