În 2007, Steve Jobs a prezentat lumii primul model de iPhone. Telefonul mobil , care nu mai era doar un simplu device pentru efectuarea apelurilor. A lansat tehnologia smartphone-urilor: dispozitive la fel sau mai sofisticate decât computerele pe care le aveam acasă.
Deși nu a fost primul, smartphone-ul Apple a fost responsabil pentru popularizarea și revoluționarea pieței de telefoane mobile. În ultimii 15 ani, peste 8 miliarde de telefoane inteligente au fost vândute în întreaga lume. Și uită-te în jur, cu greu mai găsești o persoană care să nu stea cu privirea în jos tastând sau navigând pe net.
Dar care a fost impactul producției la scară globală de smartphone-uri? Organizația internațională Greenpeace a decis să se concentreze pe această temă la pregătirea studiului „ De la Smarto la Senseless: Impactul global al celor 15 ani de smartphone-uri ”.
Nimeni nu contestă progresele aduse de noua tehnologie . După cum spune studiul, „în urmă cu cincisprezece ani am făcut fotografii cu aparatele foto, am folosit hărți de hârtie pentru a ne planifica călătoriile și am contactat prieteni îndepărtați prin simple mesaje text”. Cu toate acestea, nu este posibil să închidem ochii la impactul asupra mediului pe care l-au provocat smartphone-urile. O parte dintre ele, din cauza aparentei lipse de interes a industriei de a investi mai mult în reciclare și în dezvoltarea de produse durabile.
La nivel mondial, două din trei persoane cu vârsta cuprinsă între 18 și 35 de ani, au un telefon inteligent. În 2007, au fost vândute 120 de milioane de dispozitive. În 2016, acest număr a crescut la 1,4 miliarde. Și se așteaptă ca în 2022 să fie 6,5 miliarde, asta însemnând 70% din populația globală.
În țări precum Statele Unite, Coreea de Sud și Germania, 90% dintre locuitori au un telefon mobil de ultimă generație.
Una dintre cele mai îngrijorătoare probleme este tocmai durata de viață a acestor dispozitive și frecvența cu care sunt schimbate. Americanii cumpără un nou model de telefon mobil, în medie, la fiecare doi ani, sau mai exact, la 26 de luni. Schimbul se face nu pentru că „vechiul” telefon s-a stricat, ci pentru că cel nou are o mai mare funcționalitate. Greenpeace susține că 80% din achiziții sunt făcute pentru cumpărarea unui smartphone mai modern.
Dar oare consumatorii știu cu adevărat ce implică fabricarea unui smartphone? Raportul Greenpeace a evidențiat câteva puncte:
– În părțile îndepărtate ale planetei, minerii lucrează în condiții subumane și mizere la extracția minereurilor – aluminiu, aur și cobalt -, folosite ca și componente la fabricarea telefoanelor mobile. În țări precum Congo, această activitate economică este strâns legată de conflictele armate și de distrugerea terenurilor;
– În țările mai sărace, lucrătorii din fabricile de telefoane mobile sunt expuși la substanțe chimice periculoase , dăunătoare sănătății umane;
– Progresele tehnologice și o complexitate mai mare în producția de electrocasnice implică costuri energetice mai mari și, odată cu aceasta, creșterea emisiilor de gaze poluante, în principal din arderea cărbunelui, în locuri precum China și anumite părți ale Asiei;
Ceea ce poți face tu ca și consumator, este să te asiguri că vei prelungi cât de mult poți durata de viață a telefonului, iar primul pas este să-ți cumperi o husă de calitate, de exemplu, husa iphone xr sau alte zeci de modele pentru diferite tipuri de smartphone-uri.
Studiul Greenpeace subliniază nevoia industriei de a crea un model de economie circulară . Singura modalitate de a reduce risipa de resurse naturale și de a diminua impactul asupra mediului al sectorului este de a prelungi durata de viață a aparatelor și a componentelor reciclate și reutilizate.