Creste interesul pentru investitiile in arta contemporana: sute de participanti prezenti la intâlnirea cu autorul lucrarii de arta a secolului XXI, Ragnar Kjartansson, la Bucuresti

Distribuie daca iti place articolul

  • Superstarul international Ragnar Kjartansson, desemnat de The Guardiandrept autor al lucrarii de arta a secolului XXI: „Nici Islanda, nici România nu fac parte din cultura occidentala, ci aspira la aceasta”.
  • Ragnar Kjartansson s-a intâlnit recent cu publicul din Bucuresti, la invitatia galeriei Gaep, in parteneriat cu i8 Gallery, din Reykjavík, Islanda.
  • Românii cumpara mai multe lucrari de arta contemporana decât inainte de pandemie: dupa 2020, 75% din portofoliul de clienti ai galeriei Gaep este dominat de clienti români, comparativ cu perioada dinainte de pandemie, când ponderea clienti români – clienti internationali ai Gaep era echilibrata – 50% – 50%.

Bucuresti, 22 martie 2023 – Câteva sute de bucuresteni au participat la unul dintre cele mai importante evenimente de pe scena artei contemporane autohtone – dialogul cu faimosul artist international Ragnar Kjartansson, prezent recent in Bucuresti la invitatia galeriei Gaep, in parteneriat cu i8 Gallery, din Reykjavík, Islanda.

Kjartansson a sustinut un dialog cu publicul local la ARCUB, timp in care, in acelasi spatiu, a avut loc proiectia uneia dintre cele mai incitante lucrari video din portofoliul sau, Bliss. Lucrarea prezinta interpretarea unei arii de 3 minute din Nunta lui Figaro compusa de Wolfgang Amadeus Mozart de catre orchestra si interpreti nu mai putin de 12 de ore, un maraton al rezilientei.

„Lucrarile mele se joaca foarte mult cu referinte culturale. Nici Islanda, nici România nu fac parte din cultura occidentala, ci aspira la aceasta. Suntem ca niste musafiri care isi insusesc cele mai puternice elemente culturale din zona vestica. La fel si cu Nunta lui Figaro. Tema este foarte interesanta si in sensul in care lucrarea este inspirata din feminism, data fiind povestea si faptul ca aria abordeaza iertarea unui barbat de catre o femeie. Cu o durata de 12 ore, putem spune ca nu exista o presiune pentru artisti sa interpreteze lucrarea, ci mai degraba extaz. Ceea ce se intâmpla acolo este dincolo de un demers intelectual. E ca si cum l-ai transforma pe Mozart intr-o experienta de samanica – atât de profund este impactul asupra artistilor” – a transmis Kjartansson publicului din România.

Prezent in Bucuresti timp de o zi, Kjartansson s-a intâlnit, de asemenea, cu tineri artisti si colectionari ai galeriei Gaep. „Prezenta unui artist de renume mondial asa cum este Ragnar trebuie privita ca un imbold pentru artistii tineri, un exemplu de arta contemporana la cel mai inalt nivel, nemaiintâlnita in România, si, mai ales o mostra, o dovada a ceea ce inseamna succesul unei cariere internationale” – declara Andrei Breahna, fondator Gaep.

In contextul unui prezent marcat de crize, razboaie si cenzura, Kjartansson a vorbit la Bucuresti despre rolul artei in evolutia societatii: „Arta a devenit foarte legata de piata. Dar, ca artist, trebuie sa o abordezi cu simtul umorului, nu ca un lucru foarte serios. Sa nu te frustrezi sau sa iti stabilesti un tel in sine. Eu cred cu adevarat in arta pentru arta. Poate parea ca spun ceva frivol, dar nu este asa. Trebuie sa te simti liber, sa simti aerul fragil al libertatii si cât de importanta este aceasta. Iar voi, ca oameni de cultura, sunteti foarte importanti pentru viitorul acestei tari.”

Românii cumpara mai multe lucrari de arta contemporana decât inainte de pandemie: dupa 2020, 75% din portofoliul de clienti ai Gaep este dominat de clienti români  

Spre deosebire de tarile occidentale si Statele Unite ale Americii, unde arta contemporana are un rol transformational in societate (SUA detin 43% din valoarea pietei globale la nivelul vânzarilor, urmata de China – 20% si UK – 17%; date la nivelul anului 2021 din analiza The Art Market 2022 by Art Basel and UBS), in România aceasta este accesata de un public de nisa. Vestea buna este ca cifrele sunt in crestere, odata cu dezvoltarea programelor care ofera acces la arta unui public din ce in ce mai larg. Gaep a actionat in aceasta directie de mai mult timp, propunând publicului un program complet de arta contemporana, care, dincolo de expozitiile de arta, cuprinde evenimente prin care vizitatorii dialogheaza cu artisti, curatori si experti ai galeriei.

Strategia este vizibila si in structura portofoliului de vânzari. „Daca inainte de pandemie, portofoliul de clienti Gaep cuprindea 50% clienti internationali, 50 % clienti locali, dupa 2020, ponderea clientilor Gaep din România a crescut la 75%, ceea ce confirma o evolutie pozitiva continua a pietei de arta pe plan local” – concluzioneaza Andrei Breahna, fondator Gaep. Galeria a organizat 45 de expozitii la sediul fizic si in mediul online, a participat la peste 25 de târguri internationale si a organizat actiuni educative si expozitii itinerante in 10 orase din România.

Evenimentul care a prilejuit prezenta artistului Ragnar Kjartansson in România este parte din programul Accelerator. Mentorat si Productie pentru Artisti Emergenti, finantat prin Granturile SEE 2014 – 2021 in cadrul Programului RO-CULTURA si implementat de Asociatia Culturala Eastwards Prospectus (ACEP).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *